Unul dintre sateliţii lui Saturn ar putea avea propriile inele
O serie de noi date primite de la naveta spaţială Cassini sugerează că cea de‑a doua lună ca mărime a gigantului gazos Saturn ar putea avea o serie de inele, asemănătoare planetei în jurul căreia gravitează. În cazul în care existenţa acestor inele va fi confirmată, ar fi prima oară cînd astronomii descoperă astfel de formaţiuni din praf şi gheaţă în jurul unui satelit al unei planete.
Instrumentele de la bordul sondei spaţiale Cassini au detectat ceva ce pare a fi un inel de resturi cosmice în jurul satelitului Rhea ce are un diametru de 1.528 de kilometri. Conform oamenilor de ştiinţă, inelul este format din particule ce variază ca dimensiune de la cea a unei particule de nisip, pînă la dimensiunea unor bolovani.
Această descoperire a fost prezentată în numărul de săptămîna trecută al revistei Science.
Spre deosebire de inelele din jurul planetelor gazoase Saturn, Jupiter, Uranus şi Neptun, aparentele inele din jurul satelitului Rhea rămîn invizibile, nefiind încă detectate direct. Oamenii de ştiinţă au avansat ipoteza existenţei acestor inele pornind de la măsurătorile realizate de Cassini, măsurători ce au detectat o scădere a intensităţii cîmpului electric de ambele părţi ale acestei luni, fapt ce sugerează existenţa unor inele ce absorb fasciculele de electroni.
Nu este clară încă originea acestor presupuse inele, însă teoria general acceptată susţine apariţia lor în urma coliziunii dintre acest satelit şi un asteroid sau o cometă de dimensiuni mari.
Sonda Cassini a cărei misiune este finanţată de NASA, ESA şi Agenţia spaţială italiană, a fost lansată în 1997 şi a ajuns în sistemul de sateliţi ai lui Saturn în 2004.
Sursa: www.evenimentul.ro