Pentru orice roman care se respecta, de Craciun nu poate lipsi de pe masa o oala dolofana de sarmale aburinde, savurate pe andelete alaturi de o mamaliguta sanatoasa si stropite din belsug cu vin. Si cum pana la sarbatori nu mai e mult, gospodinele au anceput sa-si faca planul de bataie, iar magazinele sa se umple de ieseni cu cosurile pline.
Ordinea pregatirilor strategice pentru Operatiunea “Sarmaluta” e simpla. In primul rand, se recapituleaza retetele preferate si se antocmeste lista de cumparaturi. Carne de porc fara os sau carne tocata, orez, ceapa, ulei, varza murata sau foi de vita, slanina, oua, piper macinat, bulion, condimente… Fara ele, nici nu poate fi vorba de prepararea celei mai simple retete care sa “gadile” placut papilele gustative. Åži, ca le iei de la o alimentara de cartier sau de la un supermarket, pretul acestor produse este cam acelasi. Pentru un kilogram de carne, ieseanul trebuie sa scoata din buzunar aproximativ 20 de lei, pentru aceeasi cantitate de orez – 3,5 lei, pentru un litru de ulei – 5 lei, un kilogram de varza murata al va costa 1,5 lei, unul de slanina – 6 lei, zece oua – pana an 5 lei, pentru un pliculet de piper de 100 de grame va plati 1,5 lei, iar pentru condimente – maxim 5 lei. Tragand linie si socotind, reiese un total de 47,5 lei, cu mentiunea ca dintr-un kilogram de carne pot fi preparate doua de sarmale.Daca ansa stapana casei nu are suficient timp sau, de ce nu, andemanare, exista si varianta “comoda” – cumpararea sarmalutelor gata preparate din magazin, unde se lafaie an caserole ori an conserve, sau apelarea la serviciile unei firme de catering. “De obicei, lumea ne suna cu cateva zile anainte de Craciun, astfel ancat sarmalele sa fie proaspete. Anul trecut, de exemplu, am primit comenzi si de 1.000 de sarmale”, am aflat de la Lee’s SRL. Oferta unei alte firme de catering, postata pe internet, cuprinde 250 de grame de sarmale, 50 g de smantana si 200 g de mamaliga la 6,5 lei. La supermarketul Billa, o suta de grame de sarmalute calde, indiferent daca sant din foi de vita sau de varza, costa 1,49 lei. In fine, o conserva de 400 de grame cu acelasi preparat costa minim 6,5 lei. Asa ca unele iesence iau an calcul si aceasta varianta. “Am stat si eu multa vreme an bucatarie anainte de sarbatori, ansa acum nu ma mai simt an stare. Prefer sa ma odihnesc dupa un an de munca si sa cumpar tot ce-mi trebuie. E comod si nu am batai de cap”, ne-a spus Mihaela E. (54 de ani).Sant ansa si gospodine care se arata sceptice an ce priveste calitatea produselor gata preparate. “Eu stiu ce pun an sarmale si ma chinui sa iasa cat mai bune. Cele din comert au un alt gust, la fel ca orice mancare cumparata. Cine stie cum le prepara? Oricum, nu e Craciunul an fiecare zi si nici nu faci sarmale an fiecare saptamana”, a aratat Nely C. (39 de ani). Pentru altii, traditia conteaza an primul rand. “Sa faci mancare pentru Craciun este cel mai frumos lucru. Vin copiii si nepotii si ma ajuta, ne adunam toti si anvelim sarmale”, crede Aneta T. (65 de ani).