O analiza asupra preferintelor tinerilor romani asupra jocurilor de calculator, arata ca stam destul de bine la capitolul violenta, in comparatie cu tinerii de peste ocean. Daca in Statele Unite ale Americii o foarte mare parte din piata este reprezentata de jocurile care implica folosirea armelor de foc (jocuri shooter), publicul roman se orienteaza in general catre jocurile de fotbal, jocurile cu masini sau jocurile de strategie.
Apetitul americanilor pentru jocurile shooter este speculat din plin atat de marile case de productie, dar si de Guvernul Statelor Unite care a investit milioane de dolari din banii contribuabilor pentru dezvoltarea jocului America’s Army. Jocul este distribuit gratuit pe internet si are ca scop convingerea tinerilor sa se inroleze in armata. Pana in prezent jocul a avut un mare succes, fiind inregistrati in jur de 9 milioane de utilizatori, peste jumatate terminand misiunile de instructie si avand posibilitatea sa treaca la “adevarata actiune”.
Unul dintre cele mai controversate jocuri de pana acum se cheama Manhunt 2, un joc de groaza care plonjeaza in psihicul uman, un joc plin de teroare si paranoia. British Board of Film Classification a refuzat sa atribuie un calificativ de varsta jocului, acesta neputand fi legal vandut in Marea Britanie. ESRB (Entertainment Software Rating Board) a atribuit initial jocului calificativul AO (Adults Only), dezvoltatorul fiind nevoit sa modifice parti din acesta pentru a primi calificativul Mature (17+) si pentru a putea sa-l lanseze cu mai putine restrictii pe piata americana. Paolo Gentiloni, ministrul italian al comunicatiilor, a descris Manhunt 2 ca “sadic si crud”, cu o “incurajare insistenta la violenta si crima”.
Chiar daca in Romania nu exista nici apetit si nici o piata importanta pentru jocurile violente, vidul legislativ permite lansarea oricarui joc, fara nicio restrictie de continut sau interdictie pentru utilizatori in functie de varsta.
Sursa: www.wizoo.ro