Construcţiile, industria constructoare de maşini, aviaţia utilitară, producţia de componente auto şi de produse electrocasnice şi, nu în ultimul rând, industria agro-alimentară şi turismul sunt principalele domenii ce vor permite dezvoltarea într-un ritm şi mai accelerat a schimburilor româno-slovace în perioada următoare.„Este un moment prielnic pentru dezvoltarea cooperării economice dintre firmele româneşti şi cele slovace, mai ales pentru firmele mici şi mijlocii. România oferă acum un climat şi un mediu foarte favorabil dezvoltării afacerilor“, a declarat Ivan Belka, reprezentantul CCI Nitra în urma întâlnirii de afaceri organizate la sediul CCI Bucureşti.
La întâlnirea avută la Camera de Comerţ bucureşteană a participat o delegaţie de afaceri din regiunea Nitra, în cadrul unei misiuni economice organizate împreună cu Camera Regională de Comerţ Nitra. Din delegaţia oaspete a făcut parte şi Katarina Sceptova, director în cadrul Agenţiei Slovace pentru Investiţii şi Comerţ. De asemenea, la întâlnirea de afaceri a luat parte şi Miloslav Benacka, consilier economic şi comercial al ambasadei Republicii Slovace de la Bucureşti. Gazdele au fost reprezentate de directorul general adjunct al CCIB, Ancuţa Conta.
„România este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici şi comerciali din regiune. Aceasta o dovedeşte şi volumul schimburilor dintre ţările noastre, care a crescut cu circa 35% în acest an. Trebuie precizat că Slovacia are un avantaj considerabil, având în vedere faptul că în prima jumătate a acestui an exporturile spre România au crescut cu 80%. Şi importurile din România cresc, nu la fel de spectaculos, dar este cu 10-15% mai mult decât anul trecut. Sper ca la finele anului, comerţul bilateral să depăşească 1,2 miliarde euro“, a afirmat Miloslav Benacka.
Vorbitorul a precizat că mai ales în ceea ce în domeniul investiţiilor recirpoce mai sunt multe de făcut. „Avem 200 de firme cu capital slovac care funcţionează în România, ceea ce este relativ puţin faţă de participarea altor ţări. Este un domeniu pe care dorim să-l îmbunătăţim“, a adăugat vorbitorul.
După ce a fost un timp o ţară cu producţie predominant agro-alimentară, Slovacia a devenit destinaţia preferată de marii producători de autoturisme, respectiv de Skoda-Volkswagen, Peugeot, Kia, dar şi de mari producători de electrocasnice, sub licenţă Sony, Whirlpool etc. Firmele mici şi mijlocii s-au dezvoltat în mod spectaculos în ultima vreme, şi valorifcând posibilităţile de subcontractare a unor produse şi componente pentru aceşti mari investitori.
„Sectorul energetic, livrarea de componente pentru centralale energetice sunt alte domenii capabile să atragă firmele slovace în România. Turismul este de asemenea un sector promiţător, mai ales că România este cunoscută de turiştii slovaci. Doresc însă să invit românii să descopere frumuseţile Slovaciei, care oferă locuri execelente pentru petrecerea vacanţei“, a declarat consilierul economic şi comercial al Ambasadei slovace.
Producţia românească de grâne este, de asemenea, în vizorul unor firme slovace, cum ar fi Slovak Mills, companie cu o capacitate de prelucrare de 17.000 tone lunar, interesată de realizarea unei cooperări cu parteneri locali în domeniu. Dezvoltarea pieţei româneşti a atras şi interesul companiei slovace AMI, producător de produse de iluminat, care doreşte să încheie un parteneriat pentru comercializarea produselor sale în România.
Pentru sprijinirea relaţiilor bilaterale, cele două Camere de Comerţ vor organiza misiuni economice, schimburi susţinute de informaţii şi participarea la târguri şi expoziţii internaţionale a membrilor comunităţilor de afaceri din capitala României şi regiunea Nitra.
www.ccib.ro