Business

Pensii private: ce trebuie sa stii

Reformarea sistemului de pensii in Romania a intrat pe ultima suta de metri. Din luna septembrie, salariatii sub 35 de ani, care sunt obligati sa intre in sistem, si cei intre 35 si 45 de ani, care o pot face optional, vor putea deja sa adere la un fond de pensii obligatorii administrate privat. Salariatii vor avea la dispozitie patru luni pentru a alege un fond privat de pensii. [EurActiv.ro] Data exacta a inaugurarii a fost stabilita pentru 17 septembrie, 2007, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Salariatii vor avea la dispozitie patru luni pentru a alege un fond privat de pensii. Cei indecisi vor fi alocati aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii la un fond autorizat. Potrivit estimarilor, in jur de 2,5 milioane de romani vor cotiza, de anul viitor, la sistemul de pensii private obligatorii. Astfel, salariatii vor cotiza pentru doua fonduri diferite: unul de stat (pilonul I), unul privat obligatoriu (pilonul II) si, optional (pilonul III), pentru un al treilea fond facultativ.

Datele Institutului National de Statistica arata ca 5,1 milioane de persoane intre 20 si 35 de ani vor fi obligate sa contribuie la pensiile private obligatorii. Circa 2,9 milioane de persoane intre 35 si 45 de ani pot contribui optional la pillonul II. De asemenea, 1,5 milioane de romani intre 45 si 50 de ani pot contribui optional la pensiile private facultative.

Pilonul II
-Contributiile la pilonul II vor fi colectate din ianuarie 2008. Potrivit Ministerului Muncii, in 2008, pilonul II de pensii private obligatorii va avea 2,345 milioane participanti, iar in 2011 numarul participantilor la pilonul II va urca la 3,4 milioane participanti. Contributiile vor urca de la 510 milioane lei in 2008 la 2,32 miliarde lei in 2011. In primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate 2% din contributia la asigurarile sociale de stat. Aceasta contributie urmeaza sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani.

Pilonul III
-La pensiile facultative (pilonul III) pot contribui persoanele care au maxim 52,2 ani. Sistemul pensiilor facultative sau pilonul III de pensii va fi finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor. O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu cel mult 15% din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 euro pentru angajator si 200 euro pentru angajat.

Ce nivel vor avea pensiile
Potrivit unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 euro pe o perioada de 25 ani in acest sistem va aduce o pensie de 140 euro lunar, pe timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative. Estimarile au vizat un randament mediu anual de 7%, in euro. Astfel, contributia totala la sfarsitul perioadei de 25 ani de cotizare ar insuma 6.000 euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 euro, ceea ce ar putea conduce la o pensie lunara de 140 euro, pe timp de 15 ani. Potrivit companiei AVIVA, un fond in care s-a contribuit pentru 30 de ani este cu 40% mai mare decat unul in care s-a contribuit pentru 25 de ani. De asemenea, este cu 100% mai mare decat unul in care s-a contribuit pentru 20 de ani.

Societatile, reticente fata de pilonul III
Primele contributii la Pilonul III vor putea fi platite incepand cu luna mai, pana la sfarsitul anului fiind estimat un numar de 200.000 de participanti. CSSPP crede ca intr-o prima etapa, angajatorii nu se vor inghesui la fondurile de pensii facultative, chiar daca prin Codul Fiscal se prevede o deductibilitate de 200 de euro pe an de salariat. Intr-o prima etapa, doar 10-15% dintre angajatori vor recurge la acest stimulent pentru angajatori. Dar in doi ani este posibil sa se ajunga la un nivel de 50-60%. Presedintele CSSPP, Mircea Oancea, considera ca la inceput marile companii vor introduce aceste beneficii in pachetele salariale.

Societati autorizate
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private se afla in plin proces de avizare in sistemul pensiilor administrate privat obligatorii sau facultative.Mai multe companii si-au manifestat interesul de a intra pe pilonii II si III de pensii private. CSSPP estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an vor fi autorizate sapte-opt administratori de pensii facultative (pilonul III). Pana acum au primit acordul  ING Asigurari de Viata si Aviva Asigurari de Viata ca administratori ai fondurilor de pensii facultative.  Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a mai autorizat Allianz Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative si B.C.R. Asigurari de Viata, ca administratori de fonduri de pensii facultative. Compania de asigurari de viata a grupului ING a depus zilele trecute documentatia si pentru pilonul II de pensii. Si compania de asigurari Interamerican Romania a anuntat ca va intra pe pilonii II si III de pensii administrate privat obligatorii sau facultative. O alta intentie a fost manifestata de divizia de asigurari a OTP Bank care vrea sa administreze pensii private facultative.

Raiffeisen Asset Management a depus la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private documentatia necesara pentru a obtine autorizatia de administrare a fondurilor de pensii facultative, precum si a prospectului schemei de pensii facultative, se arata intr-un comunicat al institutiei. “In conditiile in care pensia publica actuala reprezinta circa 35% din salariul mediu pe economie, reforma pensiilor este o necesitate si nu o optiune pentru Romania. Prin participarea la sistemele private de pensii (atat cel facultativ cat si cel privat obligatoriu) oamenii isi pot asigura un trai decent dupa pensionare. Astfel, functie de nivelul si duarata contributiei la aceste fonduri, pensia totala (cea publica si cea privata) poate urca pana la 80%”, a spus Felicia Popovici, vicepresedinte Raiffeisen Asset Management si membru in conducerea Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania (APAPR).

Conditii pentru administare simultana
Un fond de pensii se constituie prin contract de societate civila si trebuie sa aiba minimum 50.000 de participanti. Numarul minim de participanti trebuie realizat in perioada primilor 3 ani de la data constituirii fondului de pensii. Fondurile ce nu vor avea minimum 50.000 de participanti vor fi preluate de alti administratori. Potrivit CSSPP, companiile specializate vor putea administra simultan fonduri de pensii facultative (pilonul III) si un singur fond de pensii administrat privat sau obligatoriu (pilonul II). Insa trebuie indeplinite anumite conditii. Initial a existat o anumita reticenta in privinta destionarii simultane a fondurile de pensii obligatorii si facultative. Insa pana la urma arbitrul pensiilor private a decis ca se poate face acest lucru. Societatea de pensii vaavea nevoie de doua decizii de autorizare din partea CSSPP.Practic, societatea este nevoita sa depuna la CSSPP, pentru fiecare cerere de autorizare, in mod separat, toate documentele necesare prevazute in legislatia mentionata. In plus, societatea va necesita un capital social minim de 5,5 milioane euro, echivalent in lei, din care echivalentul in lei al 1,5 milioane euro va fi destinat exclusiv pilonului III, iar patru milioane euro fondului de pensii administrat privat.

Riscul de faliment

In ceea ce priveste riscul caderii unui fond privat de pensii, acesta este redus. Pensia privata a unui contributor la o schema de pensii private va fi acoperita in proportie de 70-80% de Fondul de Garantare al sistemului in momentul platii. Fondul va putea acoperi 70-80% din pensie, in cazul in care se va intampla ceva in momentul acela si va fi administrat de un consiliu format din reprezentanti ai tuturor adminstratorilor de pensii private. In cazul in care o companie ce administreaza fonduri de pensii private ar da faliment, atunci fondul va fi transferat temporar unui alt administrator, sub administratie speciala.

Campanii de promovare
Din 17 septembrie, Ministerul Muncii si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor incepe o campanie de informare privind sistemul pensiilor private. Campania este finantata printr-un credit de un milion de dolari de la Banca Mondiala. In ceea ce priveste campaniile publicitare desfasurate de companii sunt impuse anumite conditii. Potrivit unei norme a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, se interzice difuzarea materialelor publicitare inainte de autorizarea fondurilor de pensii administrate privat si a administratorilor acestora.  in materialele publicitare referitoare la fonduri de pensii private vor fi, de asemenea, interzise, comparatiile intre diferitele fonduri de pensii si administratorii acestora, folosirea sintagmelor “rezultat garantat”, “castig garantat” sau orice alte formulari care pot crea aparenta de garantare a unui castig. Vor fi, de asemenea, interzise, formularile de genul “cea mai mare societate de administrare a fondurilor de pensii”, “cea mai buna schema facultativa de pensii”, “cel mai performant fond” si altele, asemanatoare.

Nevoia de informare
Conform unui studiu elaborat de  Lighthouse la cererea ING Asigurari de Viata, toate companiile “stiu ceva” despre sistemul de pensii private, dar sunt foarte putine cele care sunt cu adevarat informate. Exista o confuzie generalizata cu asigurarile de viata care au componenta investitionala, precum si o confuzie intre pensiile facultative si cele private. Cu cat o companie este mai mare cu atat este mai ridicat gradul de informare. Nevoia de informare este cea mai importanta problema semnalizata de companiile romanesti cu privire la introducerea sistemului de pensii private arata, se arata in studiu. Angajatorii considera ca este de un real ajutor sa primeasca cat mai multe informatii explicite din partea fiecarui fond de administrare. Patru din zece angajati (39%) spun ca obtin informatii despre sistemul de pensii private de la angajatori, in timp ce companiile asteapta lamuriri de la gestionarii fondurilor private de pensii, se mai arata in studiu. Un alt studiu elaborat la cererea companiei AVIVA, doua treimi din companii doresc sa ofere o pensie privata angajatilor. Reprezentantii acestor companii cred ca pachetele de beneficii sunt cele care determina salariatii sa ramana fideli angajatorului pentru o perioada mai lunga de timp. In special, firmele cu sindicate puternice sunt interesate sa promoveze acordarea de pensii private pentru intreg personalul.

Castigurile apar in timp
Potrivit informatiilor furnizate de Allianz Tiriac, pensiile facultative prezinta mai multe avantaje, printre care faptul ca participantul poate contribui cu sume relativ mici de bani, pe perioade de timp lungi. In plus, contributiile lunare sunt virate de catre angajator, participantul nefiind implicat in procesul retinerii si virarii acestora. Pensia pe care ar putea sa o aiba o persoana este diferita, aceasta depinzand de marimea contributiilor, de durata si, desigur, de fondul in care opteaza sa-si depuna banii, mai informeaza Allianz Tiriac. Potrivit acesteia, clientii care prezinta cel mai mare interes sunt cei din segmentul de varsta 30-50 de ani, cu venituri medii si peste. Pentru companiile care intra pe aceasta piata, castigurile nu apar imediat. Este o afacere care implica initial costuri investitionale mari, castigurile facandu-se simtite incet, in timp, a mai precizat Allianz Tiriac. In majoritatea tarilor est europene reforma a fost implementata la sfarsitul anilor ’90, cel mai tarziu la inceputul anilor 2000, sistemul functionand, in general, pe aceleasi principii ca si in Romania. Cele mai multe similitudini sunt cu sistemul de pensii private din Polonia.

O tara cu multi pensionari
In Romania, circa 19,2% din populatia Romaniei are peste 60 de ani, iar in 2030, ponderea acestora va urca la 22%.  In prezent, varsta de pensionare pentru femei este, in prezent, de 58 de ani si o luna, iar pentru barbati, de 63 de ani si o luna. Varstele de pensionare vor creste progresiv, astfel incat acestea vor ajunge, pana in martie 2015, la 60 si, respectiv, 65 de ani. De asemenea, legislatia in vigoare prevede cresterea, pana in martie 2015, a limitei de vechime pentru pensionare cu drepturi depline la 30 de ani pentru femei si 35 de ani pentru barbati. Legea pensiilor mai prevede ca minimul stagiului de cotizare la care sa se poata iesi la pensie sa ajunga, pana in martie 2015, la 15 ani. In prezent, acesta este de 11 ani si doua luni, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Claudia Pirvoiu, EurActiv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *