In perspectiva alegerilor este necesară o dezbatere publică privind viitorul Educaţiei în România şi planurile concrete care trebuie adoptate în acest sens. Lipsa unei voinţe politice pune sub semnul întrebării viitorul a milioane de copii din România care au şansa unei educaţii la standardele europene
Parlamentul României trebuie să reia în discuÅ£ie proiectul ‘un laptop pentru fiecare copil ÅŸi fiecare cadru didactic’ (OLPC), care s-a împotmolit din cauza unor neînÅ£elegeri nefericite, pentru ca România să nu piardă ÅŸansa de a deveni o Å£ară cu o ‘economie bazată pe cunoaÅŸtere’, aÅŸa cum afirmă autorităţile statului la toate nivelurile.
RevoluÅ£ia tehnologică ÅŸi procesul de globalizare, care au transformat România în locaÅ£ie strategică pentru investitorii din industria IT&C, ne-ar putea arăta ÅŸi reversul nefericit al medaliei, atâta timp în România nu vrea să ridice EducaÅ£ia la un nivel superior pentru generaÅ£iile următoare. Deocamdată tendiÅ£a resimÅ£ită de industria autohtonă arată că de pe băncile ÅŸcolii ies tot mai puÅ£ini specialiÅŸti – raportat la cererea din piaţă, iar absolvenÅ£ii sunt din ce în ce mai slab pregătiÅ£i.
Singura ÅŸansă pentru proiecte precum ‘Economia bazată pe cunoaÅŸtere’, pentru viitorul educaÅ£iei în România ÅŸi pentru viitorul nostru ca industrie IT&C puternică îl reprezintă aderarea la proiectul american ‘One laptop per child’ (OLPC), care ÅŸi-a propus să schimbe fundamental modul în care se face educaÅ£ia, cu accent pe viitorul acestora.
În societatea de mâine vom depinde din ce în ce mai mult de calculatoare în diferite domenii ale vieţii noaste. Un adult care nu ştie să folosească un calculator în România de azi, are în mod evident un dezavantaj pe piaţa de muncă. În viitor nu va mai avea posibilitatea să acceseze un loc de muncă.