Prostata este o glandă a aparatului genital masculin, situată în jurul uretrei (canalului urinar), sub vezica urinară, în zona sfincterelor urinare şi are acţiune indirectă asupra micţiunii.
Vezica înmagazinează urina ce coboară din rinichi prin uretere ÅŸi o elimină sub control nervos voluntar. Urina nu se pierde permanent, deoarece la ieÅŸirea din vezică ÅŸi intrarea în uretră se află un aparat sfincterian, ca un “robinet” bun.
Nu urinăm cu prostata dar, îmbătrînirea şi îmbolnăvirea ei poate crea probleme. S-a demonstrat că prostata îmbătrîneşte firesc de pe la vîrsta de 35 de ani. Semnele le simţim abia după 50 de ani, prin scăderea forţei jetului urinar, senzaţia de golire incompletă a vezicii, prelungirea timpului de urinare, urinări nocturne dese, usturimi pe uretră, urină tulbure. Prin mărirea de volum a glandei se îngustează şi se deformează lumenul uretrei intraprostatice, urinarea fiind făcută cu dificultate.
Nu toate prostatele trebuie operate! Unele se pot trata medical sau prin fitoterapie, în funcţie de stadiu. Iată cîteva remedii naturale care fac bine la prostată, combat prostatitele şi vindecă, în fază incipientă, adenomul de prostată.
În tratamentul intern al bolilor prostatei, o atenţie deosebită se acordă ghimpelui (Xanthium spinosum), plantă cu puternică acţiune decongestivă, ce poate aduce la normal volumul prostatei. Se fierbe, 10 minute, 1 g plantă uscată la 200 ml apă. Se beau 2 căni/zi, dimineaţa şi seara, timp de 6 luni, apoi cîte o cană/zi. O cură completă durează 6-18 luni, în funcţie de stadiul bolii.
Alături de ghimpe, se recomandă asocierea de plante diuretice, antiinflamatoare şi antitumorale: tinctură 10 la sută (cîte 20-40 de picături) sau decoct 2-4 la sută (cîte 100 ml), ambele remedii de 2-3 ori/zi, 1-2 săptămîni/lună, din ghimpe, frunze de tuia, urzică moartă albă, rostopască, gălbenele, cimbrişor, coada şoricelului şi frunze de mesteacăn, în părţi egale.
Aproape aceleaşi efecte are infuzia din pufuliţă cu flori mici: o linguriţă de plantă uscată la cană. Se beau 2 căni/zi, una dimineaţa şi alta seara. Planta ajută la o urinare aproape normală, înlăturînd stările de durere şi usturime.
Într‑un pahar cu apă caldă, se pune o linguriţă de suc de usturoi şi o linguriţă de ulei de măsline. Se beau 3 pahare/zi, înainte de mese. Tratamentul durează cel puţin 21 de zile.
Se amestecă 2 linguri de muşeţel cu 2 linguri de pufuliţă cu flori mici şi se fierb, 10 minute, în 2 l vin alb. După răcire, se strecoară şi se adaugă 100 g miere. Se păstrează la rece. Se consumă 100 ml lichid dimineaţa, pe stomacul gol şi 100 ml seara, cu 1/2 oră înainte de cină. Tratamentul durează un an.
Tot pentru tratarea afecţiunilor prostatei, este indicat sucul din frunze de urzică proaspete (o lingură de 3 ori/zi) şi sucul proaspăt din frunze şi rădăcină de pătrunjel (150 ml/zi, dimineaţa, pe stomacul gol). Utilă este şi cura cu drojdie de bere, timp de 10 zile: în 1/2 l suc de morcovi se pun 4 linguri praf de drojdie uscată, se amestecă bine şi se ţine în frigider. Se bea întreaga cantitate într‑o zi, fracţionată în 3 reprize.
În cazul adenomului de prostata, fitoterapia recomandă infuzia, o linguriţă la cană, din amestec de ghimpe (70 g), cimbrişor (100 g), coada şoricelului (100 g), muşeţel (100 g) şi fenicul (50 g). Se bea cîte o cană, dimineaţa, pe stomacul gol. În paralel, se amestecă ulei de ienupăr (4 ml), ulei de chimen (5 ml) şi ulei de fenicul (5 ml). Se iau cîte 3‑5 picături, de 2‑3 ori/zi, într‑o lingură de miere. Un alt remediu este din 3 linguriţe de rădăcină de tătăneasă şi o linguriţă de ghimpe, care se fierb în 500 ml de apă, timp de 3 minute. Se lasă la infuzat încă 20 de minute şi se bea întreaga cantitate în cursul unei zile.
Cu bune rezultate în rezolvarea greutăţilor urinare generate de hipertrofia (mărirea) prostatei se poate utiliza un amestec din coada calului (2 linguri), traista ciobanului (4 lg), frunze de mesteacăn (4 lg), rădăcină de pătrunjel (rasă, 2 lg) şi frunze de podbal (4 lg). Aceste plante se pun în 2 l de apă clocotită, se acoperă vasul, se pune din nou pe foc şi se lasă să fiarbă 5 minute. Se strecoară şi se bea pe parcursul zilei în loc de apă.
Un alt amestec eficient este din tătăneasă, trei fraţi pătaţi, coada calului, urzică moartă, gălbenele (20 g din fiecare), coada şoricelului şi strugurii ursului (cîte 30 g), salvie, muguri de pin şi frunze de viţă de vie (cîte 10 g). Se pune o linguriţă cu vîrf de amestec la 250 ml apă clocotită. Se infuzează 2 minute şi se beau 3 căni/zi, calde şi îndulcite cu miere polifloră.
Dimineaţa, pe nemîncate, se va consuma polen, cîte o lingură, timp de 30 de zile. Seara, înainte de culcare, se ia o lingură de ulei de dovleac sau se mănîncă seminţe crude de dovleac, cam 2-3 pumni. Regimul alimentar este cel recomandat de medic.
www.evenimentul.ro