Virusul hepatic C se transmite, în majoritatea cazurilor, prin sînge, mai ales prin donarea sîngelui de către indivizi purtători ai acestui virus, care, pînă nu demult, nu putea fi depistat.
După cum ne-a spus dl dr.acad. Mircea Ciuhrii, virusolog de renume mondial, membru al Academiei de ÅžtiinÅ£e din New York, director al Centrului ÅžtiinÅ£ific Aplicativ “Insect-farm” din BucureÅŸti, infecÅ£iile virale hepatice de tip C provoacă, de cele mai multe ori, ciroza ficatului, o afecÅ£iune fatală pentru organismul uman. Transplantul ficatului nu rezolvă problema acestor infecÅ£ii virale, deoarece ÅŸi organul transplantat poate fi infectat, virusul circulînd prin sînge. Pe măsură ce consecinÅ£ele globale ale infecÅ£iei cu HCV devin tot mai evidente, se acordă o atenÅ£ie ÅŸi mai mare stopării răspîndirii acestor infecÅ£ii ÅŸi a elaborării noilor tehnologii de tratare a acestor afecÅ£iuni, utilizînd cele mai noi metode de cercetare: “Hepatitele provocate de virusurile C sînt cele mai agresive ÅŸi mai periculoase prin faptul că aproximativ 80 la sută dintre cazuri evoluează spre ciroză activă. Pînă în prezent, unica metodă pentru stoparea multiplicării virusurilor hepatice este considerat preparatul INTRON A (Interferon alfa 2b), recombinant injectabil care se administrează împreună cu REBETOL (ribovirina, USP) capsule. Or, acest preparat are o serie de acÅ£iuni adverse care dereglează întregul organism, mulÅ£i pacienÅ£i neputîndu‑l suporta, mai ales atunci cînd organismul este slăbit. Dar, o altă alternativă nu există în momentul de faţă, acest fapt indicînd importanÅ£a cercetărilor ÅŸtiinÅ£ifice. Eu cred că utilizarea interferonurilor în stoparea infecÅ£iilor virale nu este cea mai bună cale, deoarece aceste preparate au doar o acÅ£iune profilactică, adică stopează procesul de infecÅ£ie pînă la declanÅŸarea multiplicării virusurilor. Dar dacă multiplicarea virusurilor este în plină desfăşurare, interferonul nu mai are efect. ÃŽn timpul cercetării infecÅ£iilor virale s‑a constatat o particularitate a virusurilor, care încă nu a fost exploatată – specificitatea infecÅ£iilor. Virusul infectează selectiv numai o anumită specie de organisme, ba chiar numai anumite Å£esuturi ale unuia ÅŸi acelaÅŸi organism. Multiplicarea virusurilor este obligatorie nu numai într‑un singur Å£esut, el trebuind să parcurgă etape de dezvoltare ÅŸi în alte Å£esuturi. Or, cunoscînd morfogeneza anumitor virusuri prin anumite acÅ£iuni, multiplicarea virusurilor poate fi stopată”, ne-a spus dl Mircea Ciuhrii.
ÃŽn cadrul Centrului ÅžtiinÅ£ific “Insect-farm” s-au desfăşurat experienÅ£e de utilizare a proteinelor nespecifice extrase din anumite specii de insecte pentru a se găsi o soluÅ£ie terapeutică hepatitei C: “ExperienÅ£ele noastre au demonstrat, că în cazurile în care aceste proteine se introduc în sînge, virusurile hepatice stopează multiplicarea la etapa de ansamblare a acidului nucleic în capside. Acidul nucleic neansamblat se distruge ÅŸi se elimină din organism. Acest fenomen a fost utilizat de noi pentru elaborarea preparatului Hepatito‑liz, utilizat în Centrul “Insect-farm” timp de mai mulÅ£i ani de zile. Preparatul nu dă reacÅ£ii adverse grave, ci doar apariÅ£ia unor stări de slăbiciune ÅŸi greaţă dimineaÅ£a, timp de 15‑20 minute după administrare. Proteina se obÅ£ine sub formă de proteine liofilizate incluse în capsule speciale, care pot trece de primul segment al stomacului, unde mediul este acid. Preparatul pătrunde imediat în sînge, deoarece stomacul este gol. Penetrarea se efectuează în regiunea duodenului, unde absorbÅ£ia în sînge este mai bună”.
Tot la “Insect-farm” a fost experimentată ÅŸi o altă variantă a utilizării preparatului Hepatito-liz: “Pentru o acÅ£iune mai rapidă asupra ficatului, am înglobat substanÅ£a biologic activă în supozitoare speciale, care includ mai mulÅ£i componenÅ£i. ÃŽn acest fel, substanÅ£a activă este absorbită mult mai repede la nivelul rectului, trecînd rapid în sînge ÅŸi apoi la ficat”.
În cazurile infecţiilor cu virus hepatic, ca de altfel în toate afecţiunile hepatice, trebuie ţinut un regim alimentar foarte strict. Dl Ciuhrii spune că tratamentul cu Hepatito-liz este eficient nu numai în infecţiile virale hepatice, ci şi în celelalte afecţiuni ale ficatului.