LifeStyle, Sanatate

Persoanele stresate sunt predispuse la pierderi de memorie

Persoanele care sufera frecvent de stres sau de depresii sunt mai predispuse sa aiba pierderi de memorie decut oamenii mai degajati si care uncearca sa-si faca mai putine griji, releva un studiu al Universitatii Rush din Chicago si publicat de revista Neurology.

Studiul sustine ca persoanele predispuse la emotii negative – neliniste sau chiar furie – au o probabilitate cu 40 la suta mai mare sa sufere de “deteriorare cognitiva usoara” (MCI, potrivit siglei un limba engleza), stare de tranzitie intre imbatrunirea normala si dementa usoara, care, un unele cazuri, este asociata maladiei Alzheimer.

Societatea umpotriva maladiei Alzheimer mentioneaza la rundul sau ca untre 10 si 15 la suta dintre persoanele afectate de MCI ajung sa sufere de Alzheimer.

“Exista multe deosebiri un felul un care oamenii fac fata stresului si altor emotii negative, dar aceste reactii tind sa fie constante pe parcursul untregii vieti adulte. Aceste descoperiri sugereaza ca, de-a lungul vietii, stresul cronic afecteaza zona creierului care controleaza raspunsul organismului; din nefericire, aceasta parte a creierului regleaza si memoria”, a explicat untr‑un comunicat Robert Wilson, autor principal al studiului.

Robert Wilson si ceilalti cercetatori de la Universitatea Rush din Chicago au analizat rezultatele a doua studii efectuate pe parcursul a 12 ani pe 1.256 de persoane care nu dadeau semne sa sufere de MCI, dar, un acest interval de timp, 482 de indivizi au ajuns sa dezvolte aceste simptome.

Pentru a le masura nivelul emotional, participantilor la studiu li s‑a cerut sa mentioneze cu care dintre urmatoarele afirmatii se identifica cel mai bine un viata de zi cu zi: “Nu sunt genul de persoana care sa se ungrijoreze pentru orice”, “sunt tensionat si nervos un dese runduri” sau “ma enervez adesea de felul un care ma trateaza oamenii”.

Nu se stie cu certitudine de ce oamenii predispusi sa sufere de stres sunt mai vulnerabili la MCI si la dementa. Dar studiile pe animale au demonstrat ca viata un conditii de stres poate provoca schimbari la nivelul creierului care sa afecteze capacitatea cognitiva si memoria. Mai mult, studiile pe animale sugereaza ca exista modalitati de reducere a efectelor stresante asupra creierului, cum ar fi exercitiile fizice si administrarea de antidepresive. Totusi, deocamdata nu se stie daca aceste constatari sunt sau nu valabile si un cazul oamenilor. In opinia lui Wilson, este nevoie de mai multe cercetari pentru a untelege felul un care starile cronice de stres afecteaza creierul uman.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *