LifeStyle, Sanatate

Uleiul de peÅŸte poate combate depresia

Uleiul de peşte provenit din ficat de cod poate combate depresia, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Spitalul Universitar Haukeland, Norvegia, şi publicat în revista Journal of Affective Disorders, informează thisislondon.co.uk.
În timpul celui de-al doilea război mondial, uleiul de peşte era administrat copiilor pentru că este bogat în vitamine şi contribuie la îmbunătăţirea stării lor de sănătate.
La noul studiu au participat 22.000 de persoane cu vârste peste 40 de ani care au oferit date despre obiceiurile lor alimentare şi de îngrijire a sănătăţii. Rezultatele studiului au scos la iveală faptul că persoanele care au consumat rar sau nu au consumat deloc ulei de peşte prezentau mai multe probabilităţi de a suferi de depresie, din cauza stresului sau a anxietăţii.
Cercetătorii norvegieni au descoperit că o doză de 15 mililitri de ulei de peşte admnistrată zilnic poate scădea cu 30% riscul de a dezvolta o depresie.
“Posibilul efect protector poate fi asociat cu conÅ£inutul de acizi graÅŸi Omega-3 din peÅŸte”, spun cercetătorii.
Acizii graşi Omega 3 îmbunătăţesc capacitatea de funcţionare a creierului la copii, reduc riscul de infarct şi de accident cerebral şi previn apariţia cancerului. Aceşti acizi se găsesc în peştele gras, de tipul păstrăvului, somonului şi macroului, în nuci, seminţe de in şi ulei de rapiţă.
Experţii recomandă un consum zilnic de 0,5 grame de acizi Omega-3, echivalentul a patru mese pe bază de peşte gras consumate pe parcursul unei săptămâni.
În Marea Britanie, aproximativ o cincime din populaţie este afectată la un moment dat de depresie, iar prescrierea de antidepresive a atins cifre record.
Depresia poate apărea la orice vârstă şi este o tulburare a stării afective care duce la apariţia unei stări de tristeţe sau de pierdere a speranţei pentru o perioadă de timp.

www.monitorulsv.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *