Vineri, 22 august, 2014, dăm startul ediției aniversare, cu numărul 5, a festivalului de arte vizuale Vama Sub Lumini de Oscar 2014 (VSLO). Ne-am pregătit cu o agendă bogată, cu activități variate din domeniile fotografie, film, muzică sau teatru și multe surprize care-i vor face pe participanți să trăiască emoții și experiențe unice. Așteptăm toți iubitorii artelor în Vama Veche.
Punctul central al VSLO este reprezentat de activitățile dedicate fotografiei, ce cuprind workshop-uri și cursuri de specialitate, expoziții și vernisaje ale unor artiști experimentați dar și ale debutanților care au participat la edițiile precedente ale festivalului. Cursurile vor fi susținute de profesioniști ai fotografiei, recunoscuți pe plan național și internațional, care vor prezenta atât principii teoretice, cât și latura practică a fotografiei, iar fiecare sesiune va include și analiza lucrărilor participanților.
O altă categorie foarte apreciată în cadrul Vama Sub Lumini de Oscar este cea dedicată filmului. În acest an VSLO oferă workshop-uri care se vor desfășura pe parcursul a 7 zile, proiecții de filme ale unor apreciați regizori români, precum Gabriel Achim (Visul lui Adalbert), Iulia Rugină (Raluca 1+1 si SINK), Nap Toader (Nunta în Basarabia), Vladimir Dembinski (Eclipsa), dar și vizionarea unor reportaje și emisiuni realizate de Carmen Avram, foarte apreciate în România și premiate pe plan internațional, precum Lungul drum spre casa, Codrul frate cu străinul, Turma lui Ceaușescu și multe altele.
Workshop-urile dedicate filmului acoperă toate activitățile legate de crearea unui film, de la introducere în gramatica filmului, la bazele managementului de producție, găsirea locațiilor de filmare și selectarea actorilor, înregistrarea sunetului și a imaginilor, reglarea luminilor, editare și până la momentul final de proiecție a materialului realizat. Lectorii care vor susține aceste cursuri sunt specialiști din România și din străinătate, recunoscuți atât pe plan național, cât și internațional, cu o experiență bogată în domeniile lor de activitate. Printre aceștia se numără: Thomas Diseth (Norvegia), Veaceslav Cebotari (Republica Moldova), Edi Schneider, Florian Stoica, Bogdan Petrașcu, Cătălin Cadan, Victor Tudor Popa și alții.
O secțiune nouă a festivalului este cea dedicată teatrului, la această ediție fiind disponibile două reprezentații, Iubitafizica, în regia Cistinei Andreea Ion, și O zi de vară, spectacol regizat de Marcel Pop. Pe durata festivalului vor avea loc și concerte susținute de trupele Basska, Jazzybirds, Bosquito, Tiptil și alții.
Locațiile unde se desfășoară festivalul sunt: La Frontiera, Povestea Ceaunului, Expirat, Papa la Soni, Iron City și Plaja de carte.