Printr-o veche metodă terapeutică populară, empirică, fără ca nimeni dintre cei care o aplicau s-o poată explica, se punea cu mare atenţie în urechea bolnavă sau în dreptul organului bolnav un fus de tors lînă pe care ardea, la capătul opus şi mai gros, ca o torţă, pînză de in. Aşa se alunga boala şi durerea. În unele zone, mai izolate, metoda se mai foloseşte şi astăzi. De ceva vreme, prin magazinele naturiste au apărut la vînzare nişte lumînări cu interiorul gol, care se aplică pe locul bolnav şi care, spun cei care le folosesc, iau boala cu mîna. Se pare că acţiunea este una vibratorie la nivel energetic, efectul fiind acelaşi ca al moxei din acupunctură.Materialele din care sînt confecţionate aceste lumînări sînt pînza de in îmbinată cu ceară de albine şi uleiuri aromatice, precum şi extract de curcuma. Ceara de albine determină creşterea duratei arderii lumînării şi a temperaturii acesteia. Curcuma, plantă originară din India, are efect energetic, antiinflamator şi depurativ deosebit de puternice. Extractul din această plantă determină şi culoarea galbenă a lumînării.
Lucrată manual, lumînarea are 23 cm, ceea ce îi asigură o durată de ardere optimă. Este sub formă de pîlnie, producînd prin ardere efectul de “horn vacuumat”, prin care toxinele acumulate sînt extrase din corp. Deoarece focul este catalizator, “prin ardere sînt eliberate energiile latente pozitive, care demarează procesul de autovindecare a organismului”. ÃŽntotdeauna, lumînarea se va aprinde la extremitatea mai largă, după care se va aÅŸeza, pe o pînză curată, pe suprafaÅ£a de tratat. De reÅ£inut că, tratamentul cu lumînarea TADE se aplică în cazul bolilor avînd ca efect secundar durerile fizice dar ÅŸi pentru curăţirea psihică ÅŸi spirituală a organismului uman, curăţire fără de care nu este posibilă revenirea la parametri de sănătate optimi.
Cele mai folosite aplicări ale lumînării sînt în ureche. Prin urechi se poate curăţa întregul corp fizic, tratamentul avînd efect asupra sistemului digestiv, precum şi asupra sistemului nervos şi cardiovascular, ba chiar va pune în mişcare nodurile limfatice. În cazul utilizării lumînării la o ureche cu timpanul afectat, lumînarea se aşează, cu capătul neaprins desigur, pe o bucată de pansament sau tifon, în scobitura din spatele urechii. Este indicat ca tratamentul în urechi să fie efectuat de către o altă persoană, de preferat un membru al familiei. În cazul otitelor maxilare şi frontale, tratamentul presupune efectuarea a 10-30 de şedinţe. Durerile de cap, migrenele, bolile neurologice, necesită un tratament din 1-6 şedinţe.
Tratamentul se începe cu masajul urechilor, pentru a se obţine mai întîi relaxarea bolnavului şi se continuă cu un masaj uşor în zona inflamaţiilor, asigurîndu-se, în acelaşi timp, un ambient cît se poate de calm. Este bine ca înainte de această operaţiune să fie alături un vas cu apă în care se stinge restul de lumînare nearsă. Bolnavul se va aşeza pe partea stîngă, apoi pe partea dreaptă, de fiecare dată avînd grijă ca urechea în care se va arde lumînarea să fie dispusă orizontal.
Pentru protejarea bolnavului de eventualul scrum sau picături de ceară fierbinte, este bine, după cum am mai spus, să se folosească o bucată de tifon sau o batistă de hîrtie. Se aşează lumînarea în ureche, avînd grijă să fie cît mai bine etanşată, apoi se aprinde. Lumînarea se va arde jumătate la o ureche şi jumătate la cealaltă. Între aprinderi, se stinge în vasul cu apă. Dacă se desface, se vor vedea reziduurile care au fost extrase, aşezate pe pereţii laterali ai lumînării.
Este important să se trateze ambele urechi, deoarece echilibrul celor două emisfere cerebrale trebuie să se păstreze. Durata unui astfel de tratament poate fi, în medie, 20 de minute. Procedura nu are efecte secundare şi poate fi utilizată de orice persoană, indiferent de vîrstă.
www.evenimentul.ro