Echipa de cercetători fremăta, era clar, nu mai aveau răbdare. Era un dute-vino continuu, iar cei de pe fotolii se foiau și nu-și găseau locul. Vroiau să împărtășească rezultatele cercetărilor și cu publicul din România, după cinci ani de izolare și studiu. Erau entuziasmați. Cine ar fi crezut acum cinci ani că vor descifra cea mai veche scriere din lume? Cine ar fi crezut că fuseseră atât de aproape să eșueze lamentabil din cauza unui HDD care s-a defectat? Și totuși au reușit, în ciuda tuturor problemelor.
– Le spunem? Trebuie să le spunem cât mai repede!
– Da, conferința de presă va începe curând și vom face streaming online direct prin Youtube, au băgat și funcția asta zilele trecute…
Folosiseră același sistem ca și cercetătorii de la Oxford, care în toamna lui 2012 făcuseră primii pași pentru a descifra tăblițele de lut sumeriene, cu ajutorul tehnologiei video ultra-moderne. Sistemul utilizat nu era chiar atât de complicat odată ce înțelegeai ce anume au folosit. Era ca un scanner, introduceau tăblițele de lut într-o incintă luminată special, folosind senzorii foto/video și lumina pentru a realiza reproduceri digitale perfecte ale semnelor. Indiana Jones cu tehnologie de ultimă generație.
Cercetătorii britanici utilizaseră o combinație de 76 de lumini diferite pentru fotografiere și de asemenea poziții diferite la fiecare cadru, pentru ca semnele de pe tăblițe să fie corect reprezentate. La Oxford apelaseră la public, la cercetătorii amatori și la pasionații de coduri secrete, care de bună voie au dorit să caute soluția șaradei. Au postat imaginile pe Internet și au cerut ajutorul tuturor.
Dar aici, în inima Transilvaniei, cercetătorii n-avuseseră nevoie de “crowd-sourcing” pentru a intepreta semnele. Era corect, scrierea sumeriană data de 5.500 de ani și era considerată în mediul academic drept cea mai veche scriere din lume, tocmai din Epoca de Bronz. Totuși, așa cum arheologii găsiseră oase și schelete de Homo Sapiens vechi de 195.000 de ani – când și școlarii știu că Homo Sapiens a apărut acum maxim 100.000 de ani – știința avea să le rezerve noi surprize.
Tăblițele descoperite la Tărtăria, în județul Alba, erau din anul 5.500 înaintea erei noastre, mai exact au peste 7.500 de ani. Cu o civilizație întreagă înainte de sumerieni. Folosind scrierea pictografică, două dintre tăblițe sunt acoperite cu reprezentări stilizate de animale, copaci și diferite obiecte, iar cea de-a treia cuprinde patru grupuri de semne, despărțite prin linii. Exista un fragment de lut cu scris similar vechi de 8000 de ani, descoperit din întâmplare cu ocazia lucrărilor la autostrada Sibiu-Orăștie.
Și apoi, cercetătorii reuniți în țara noastră au avut avantajul de a folosi Padafone. Pentru că da, misterul tăblițelor a fost rezolvat de o tabletă. Mă rog, un smartphone/tabletă Sunt oarecare similitudini între tăblițele de la Tărtăria și scrierile sumeriene descoperite la Uruk și Djemdet Nasr, mai tinere. Având rezultatele cercetătorilor de la Oxford, românii au putut imediat afla mesajele secrete, dar atât de importante pentru România.
Gadgetul care a spart codul
Cercetătorii români au folosit doar o cameră foto cu senzor de 13 megapixeli, cu tehnologia BSI (back-sire illuminated) pentru a realiza imaginile perfecte la rezoluție maximă. Apoi, imaginile realizate cu simbolurile grafice au fost încărcate instant în aplicația web cu ajutorul modem-ului LTE cu 50Mbps upload integrat. De-aici încolo, interpretarea semnelor fusese simplă.
Procesarea era rapidă și facilă datorită celui mai puternic hardware cunoscut de omenire: Qualcomm Snapdragon S4, un procesor quad-core Cortex A15 (1.5GHz), iar GPU-ul Adreno 320 se descurca perfect pe partea de imagine și video. Contactând serverul de la Oxford cu cei 100 Mbps oferiți de rețeaua 4G a operatorului, compararea și interpretarea imaginilor a fost floare la ureche.
Imaginile au fost imediat comparate cu cele de la Oxford reprezentând simbolurile de pe tăblițele sumeriene. Era greu de spus care era mesajul principal, dar, ordonând tăblițele altfel decât pînă acum, codul a fost simplu de interpretat.
– Am convocat această conferință de presă extraordinară, pentru că trebuie să vă împărtășim tuturor rezultatele cercetărilor.
Rumoare în sală. Reporteri îmbrâncindu-se, înjurături mormăite, zeci de blițuri declanșându-se simultan.
– Am lucrat cinci ani la interpretarea acestor simboluri cunoscute de români, dar numai ultima săpătămână și o unealtă high-tech de ultimă generație ne-a permis să intepretăm corect semnele, în paralel cu rezultatele britanicilor care studiau semnele sumeriene.
Tableta nu făcea parte din dotările standard ale arheologilor care lucrau în România anului 2013. Era un cadou primit de Valentine’s Day de Valentina, una din componentele de bază ale echipei de cercetători. Toată echipa o îndrăgea și știau că își scăpase un smartphone în groapa cu nămol săpată pe șantierul de la Săliște unde studia urme ale civilizațiilor din Paleolitic. În plus, își dorea mult o tabletă cu Android, așa că oamenii au fost practici. Cu un singur produs i-au îndeplinit ambele dorințe.
În plus, nu era un produs obișnuit. Telefonul are un display de 4.7″, un Super IPS+ cu rezoluție HD, 1280×720 pixeli. Tableta are un display tocmai bun pentru cercetări, cu diagonala de 10,1 inchi, cu rezoluție 1280×800 pixeli. Accesoriul cântărește numai 649g. Mecanismul dock-ului a fost regândit, necesitând o singură acțiune pentru cuplare. Bateria tabletei o completează la fix pe cea a telefonului – este suficientă să reîncarce telefonul de aproape trei ori. Deseori, cercetătorii rămâneau fără baterie în perioadele lungi de stat pe șantier.
– Trebuie să spunem că, fără această tabletă, Asus Padfone 2, nu am fi reușit să ducem la capăt această descoperire extraordinară, care va schimba istoria modernă a României. Veți afla imediat mesajul strămoșilor, de acum 7.500 de ani.
Unul din membri echipei, din excel de zel, mutase imaginile și datele stocate pe un laptop personal. Rulase acolo aplicațiile de interpretare și extrăsese rezultatul care a suprins pe toată lumea prin acuratețea lui. Zgomotul care se auzea din când în când, la salvarea datelor – zbârr, vrrr, clank – ar fi trebuit să-l avertizeze. Dar nu, el a așteptat bine mersi să termine de rulat aplicația. Apoi a închis laptopul pentru a le arăta colegilor rezultatele, a doua zi dimineață.
Foarte entuziast, le-a prezentat laptopul a doua zi la cafea.
– Priviți aici, am rezultatul final, eu l-am citit deja!
– Ia să vedem, ăsta e?
Își dădură coate și pufniră în rîs:
– Strămoșii noștri aveau și ei Windows, asta vroiau să ne transmită?
Evident, nu era cazul. Unul dintre discurile HDD-ului ieșiseră de pe ax. Zgomotele care se auzeau la scriere reprezentau doar săritura capului, care zgâria din ce în ce mai tare discul. Care pînă la urmă a devenit imposibil de accesat.
Noroc că avea Valentina tableta. Tableta i-a salvat. Realizând aceeași procesare într-un timp scurt, tableta a fost capabilă să reinterpreteze semnele.
„Plagiați trebuie să nu mai de-acum încolo”
– asta spuneau cele trei tăblițe, cel mai vechi scris din lume. OMG. Ce mesaj actual!
Ziariștii erau vizibil dezamăgiți. Deși la una din televiziunile de știri tocmai se făcea o șezătoare, analiștii fiind conviși că mesajul se referea la sumerieni, care, în mod evident, plagiaseră scrisul înaintașilor din Tracia. Sau cum s-o fi chemat atunci.
Speraseră să afle ceva spectaculos. De exemplu, că era vorba de un mesaj al extratereștrilor. Sau de un text scris pentru a intra în competiția de blogging BlogWars, pe care toată lumea o urmărea cu sufletul la gură.
Super articolul, felicitari si multa bafta!
Dane, cand vrei sa fii creativ, rupi :)! Bravo!
Jos palaria. Cand scoti creativitatea din joben, sare iepurele cat colo de placere.
Sa dam insa Micromoftului ce-i al Micromoftului, nici eu si cred ca nici tu n-am mai vazut vreun BSOD de vreo 2 ani incoace cel putin… adica de cand a aparut Windows 7. Coruperea de hard-disk chiar genereaza BSOD sau mai curand un reset total?
Multumesc tuturor pentru aprecieri.
Bogdan, am avut eu recent o problema cu HDD-ul. Am vrut sa fac update la Windows 8 si imi dadea ecran albastru. Iar concluzia specialistului a fost cea din text, a iesit un platan de pe ax, s-a zgariat si nu putea citi informtia, de-aia dadea ecran albastru.
S?pt?mâna trecut? am p??it-o cu HDD-ul meu…?i…da. Articolul e bun 🙂