Tabletele au o istorie zbuciumată, de la primele tăblițe de lut, piatră sau aur, pînă la dispozitivele sofisticate care preiau astăzi o parte din funcțiile calculatorului. Vorbind despre tehnologie, de la începutul anilor 1900 se discută despre sisteme inteligente capabile să preia funcțiile mecanice folosite pînă atunci. Telegraful putea transmite și scrisul de mână, iar apoi tehnologia a avansat.
Acest articol face parte din concursul de blogging BlogWars 3.
Tableta devine cu adevărat vedetă prin anii ’50, când eroii unor populare lucrări science fiction foloseau astfel de computere: în Fundația lui Isaac Asimov, apoi în Star Trek-ul lui Gene Roddenberry. Abia prin anii ’70 se discuta la nivel de proiect despre posibilitatea ca un computer să ia locul cărții. Însă abia noul mileniu aduce un dispozitiv funcțional, o tabletă cu ecran touch, rezistiv, și bineînțeles, Windows.
De-a lungul timpului, mai mulți specialiști au prezis eșecul inevitabil al tabletelor. Experiența era foarte slabă, nimic nu mergea cum ar fi trebuit, iar de autonomie nici nu se discuta. Privind retrospectiv, putem spune astăzi că tehnologia nu era încă destul de bine dezvoltată. Revoluția smartphone, sosirea ecranului tactil pe telefoane mobile, despre care am discutat, a readus ideea unei tablete cu ecran capacitiv, cu procesor puternic, cu un OS mobil bine dezvoltat, care să ofere autonomie mare.
Ideea nu e rea deloc. De ce să consumi bateria unui smartphone, să te chinui cu un ecran mic, tastatură touch incomodă și să stai cu frica că nu vei putea fi sunat, când poți foarte simplu să faci activitățile principale: citit, browsing, e-mail, jocuri pe o tabletă, iar telefonul îl folosești doar atunci când este neapărată nevoie și nu poți scoate tableta. Sau oricum, le folosești în paralel. Astfel nu rămâi cu niciuna fără baterie. Asus mai au un proiect interesant aici, Padfone. Ajuns la generația a doua, proiectul îmbină cel mai bine un smartphone cu o tabletă. Dar să revenim la subiect.
Relevantă pentru Nexus 7 este dezbaterea privind necesitatea unui display de 7 inch, care aproape concurează cu telefonul, nu cu tableta. Primele tablete au avut ecrane mari, chiar pe principiul de a concura cu o carte sau cu display-ul de la computer. Steve Jobs spunea acum câțiva ani că tableta de 7 inch este „moartă din start”, că un astfel de produs nu are cum să concureze. Se pare că este unul dintre puținele puncte la care realitatea din piață l-a contrazis pe Steve, așa că oamenii s-au gândit chiar să reinterpreteze ce a vrut el să spună. Unii cred că s-a referit la competiție, în ideea de a descuraja producătorii Android. Este cea mai plauzibilă teorie, pentru că astăzi tabletele de 7 inch sunt mai căutate. E drept, Nexus 7 a ajutat mult la această creștere, este cel mai popular produs pe nișa asta și combinația dintre tehnologie și prețul excelent a dus la vânzări foarte bune. Eu m-am numărat printre norocoșii care au testat-o.
Pentru mobilitate este clar că ai nevoie de o tabletă mai mică, mai comod de ținut și mai ușoară, dar în același timp foarte performantă. Astfel, dacă ne uităm la dispozitivele depe piață, Asus Nexus 7 este un produs special: este mic și compact, ușor, ultra-portabil, dar are puterea unui computer desktop. Procesorul este quad-core, patru nuclee care ajung la 1.5 Ghz, pe desktop am avut așa ceva după 30 de ani de evoluție. Acceleratorul grafic este Nvidia cu 12 nuclee de procesare, iarăși, o tehnologie peste ceea ce există pe desktop. Ecranul este IPS, oferă culori incredibile, poți vedea filme la o calitate excelentă sau jocuri HD. Ecranul are protecție contra zgârieturilor Corning FIT. Tableta cântărește 340 de grame și iese în testele de performanță alături de Asus Infinity Pad. Totuși, are un preț de 1000 de lei.
Cred că publicul vrea tablete mai accesibile, nu neapărat gadgeturi costisitoare, dar în același timp nu a existat până acum o tabletă ieftină care să ofere atâta performanță și o experiență atât de bună precum Nexus 7.
Bafta la concurs, te-am adaugat la BlogRoll 🙂
Vad ca ti-ai alocat ceva timp pentru articol Dane si ti-a iesit foarte bine. Felicitari si pe mai departe!