Putini stiu ca salcamul (Robinia pseudacacia) este un arbore din familia
leguminoaselor, renumit pentru parfumul florilor sale, flori care se utilizeaza frecvent an scop medicinal. Salcamul este cel mai vestit dintre plantele melifere.
Preparatele medicinale din flori de salcam sant utilizate pentru calmarea durerilor reumatice, atenuarea aciditatii gastrice, an arsurile retrosternale datorate hiperaciditatii, ca antitusiv si emolient an infectiile acute ale aparatului respirator.
Florile de salcam contin glicozizi flavonici, care actioneaza ca hipoacidifianti gastrici. Combinate, an parti egale, cu frunze de dud, care contin carbonat de calciu, cu efect alcalinizant, se obtine un amestec excelent an tratarea gastritelor hiperacide. Se face infuzie din 2 lingurite amestec la 300 ml apa si se bea antreaga cantitate, fractionata an 3 reprize, dupa mese.
Infuzia din flori de salcam, care poate fi folosita an cure de lunga durata, se prepara din 1 lingura flori uscate la 1 cana cu apa clocotita; se lasa vasul acoperit timp de 15 minute. Se bea calduta, cate 2 cani pe zi, dupa masa de dimineata si dupa pranz.
Salcamul japonez si hiperlipidemiile
Tot din familia leguminoaselor face parte si un alt arbore numit popular salcam japonez (Sophora japonica), care se deosebeste de salcamul obisnuit prin absenta spinilor si culoarea galbuie a florilor. De la salcamul japonez se recolteaza, an scopul fabricarii unor preparate farmaceutice, bobocii florali. Acestia contin substante glucidice, mucilagii, pectine si o cantitate ansemnata de rutozid, care are proprietatea de a scadea nivelul grasimilor din sange an cazul hiperlipidemiilor.
, atribuindu-i-se proprietati antitusive si din considerente practice, fiind printre putinele feluri de miere care nu se zahariseste decat dupa foarte mult timp.
www.evenimentul.ro