Ingrediente: 300 g carne de porc, 200 g carne de vita (sau 500 g carne de porc), 100 g orez, 150 g untura sau ulei, 200 g ceapa, 50 g bulion, 300 g rosii, 2 capatani de varza murata, piper, 1 fir cimbru, 1 foaie dafin.
Mod de preparare: Carnea impreuna cu ceapa putin calita se dau prin masina de tocat. Se adauga orezul oparit, piper pisat, sare, se amesteca si cu aceasta tocatura se pregatesc sarmalele cu foi de varza alese dinainte, foile trebuind sa fie subtiri). Se aseaza carnea (cat o nuca mijlocie) pe marginea foii, pe palma intinsa sau pe masa, se intoarce un capat al frunzei peste carne si se ruleaza pana la celalalt capat si apoi marginile frunzei de la capete se introduc in interiorul sarmalei. Frunzele ramase se taie cat se poate se subtiri. O parte din aceasta varza se pune la fundul cratitei. Peste ea se aseaza apoi sarmalele in randuri suprapuse, iar deasupra restul de varza tocata. Printre randurile de sarmale sau la mijloc se poate pune costita afumata sau slanina. Oala cu sarmale se umple cu atata apa calda cat este nevoie pentru a acoperi sarmalele. Peste sarmale se mai pun cimbru, felii de rosii sau suc de roaii si se lasa sa fiarba acoperite cu capac 2-3 ore fara intrerupere. Intre timp, se misca din cand in cand cratita ca sa nu se prinda sarmalele de fund. Daca apa scade in timpul fiertului, se mai adauga apa fierbinte. Se recomanda ca, dupa ce au fiert pe jumatate, sarmalele sa se introduca in cuptor la foc mic. Ca sa nu se afume, se pot pune la fundul vasului betisoare sau bete de marar uscat. Daca varza este prea acra sau sarata, trebuie spalata bine inainte de intrebuintare. La sarmale nu este bine sa se puna la inceput prea multa apa, intrucat se umfla in timpul fierberii, iar apa va curge pe plita. Daca este nevoie, se mai adauga apa pe parcurs.
Mod de servire: Sarmalele se servesc cu mamaliguta calda si, dupa gust, cu smantana.
Sursa: gurahumor.ro