Statisticile arata ca bolile de inima afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Depunerea colesterolului pe vasele de sange este cea mai frecventa cauza. Iata cum puteti lupta impotriva acestui lucru schimbandu-va modul de a gati.
Inlocuiti uleiul de floarea soarelui cu ulei de masline extrapur, obtinut prin presare la rece. Asta inseamna ca este tot grasime, asa ca tineti cont la numarul mare de calorii.
Includeti pestele in meniu. Pestele gras, ca somonul, macroul si tonul proaspat (nu din conserve) contine cele mai mari cantitati de acizi grasi omega-3, grasimi care scad nivelul colesterolului din sange.
Mancati seminte de in. Semintele de in reprezinta o sursa excelenta de fibre solubile si de fitoestrogeni, cara ajuta la controlul colesterolului. Semintele de in se consuma macinate, insa nu este recomandat uleiul de in, care are un continut mult mai mare in calorii.
Consumati nuci.Grasimile continute in nuci determina o scadere considerabila a colesterolului.
Rontaiti un mar. Merele sunt bogate in pectina, substanta solubila care curata excesul de colesterol din intestine.
Mancati alimente bogate in vitamina C. Vitamina C este un antioxidant care impiedica depunerea colesterolului pe peretii arterelor si evita blocarea curgerii sangelui. O gasiti din abundenta in fructe si legume, in special ardei rosii si verzi, spanac, tomate, portocale, patrunjel.
Adaugati soia in dieta. Soia este principala leguma din bucataria asiatica, lucru care poate explica de ce bolile de inima sunt mai putin intalnite in tarile asiatice decat in Occident. Alimentele din soia, precum tofu (branza din soia), tempeh (boabe de soia fermentate cu mucegaiuri) si lapte de soia contin izoflavone, care par sa diminueze cantitatea de colesterol produsa de ficat.
Adaugati mai multa ceapa la gatit. Toate soiurile de ceapa sunt benefice, dar ceapa rosie este cea mai bogata in flavonoizi, substante care impiedica depunerea colagenului in artere.