Planta medicinala cu multiple intrebuintari terapeutice dar si condiment.
Ceaiul de salvie, obtinut dintr-o lingura de planta, de preferat flori, la o cana de apa clocotita, are efect benefic asupra ficatului, inlaturand balonarile si toate indispozitiile legate de dereglarile functionarii ficatului. Are actiune depurativa, elimina mucozitatile prea abundente din aparatul respirator si stomac, stimuleaza pofta de mancare si combate tulburarile intestinale si diareea.
De asemeni se recomanda si in spasme, afectiuni ale maduvei spinarii, dereglari glandulare si tremurul membrelor. Se beau cate 2 cesti de ceai pe zi, inghititura cu inghititura.
Extern ceaiul de salvie se recomanda in amigdalite, abcese dentare, inflamatii ale faringelui si cavitatii bucale. Ajuta si la dinti care se misca, gingii care sangereaza.
Ca si condiment se adauga in cantitati mici la preparate din carne de porc, gasca sau curcan. Si pentru prepararea branzeturilor cu verdeturi este foarte utilizata, dar si la diferite salate.