Stiri

Papadia, atat de raspandita, atat de necunoscuta

Cred ca toata lumea stie cum arata papadia(Taraxacum officinale). Este foarte raspandita, o vedem pana si in parcuri, pe alei. Putina lume o foloseste insa ca planta medicinala. Are doua proprietati remarcabile: ajuta in bolile biliare si hepatice.

papadia

Tulpinile proaspete de papadie ajuta rapid in hepatita cronica. Se pot consuma sub forma de salate, 5-6 tulpini pe zi. Diabeticii ar trebui sa manance aceste tulpini, pana la 10 pe zi, atat timp cat papadia este inflorita. Se spala tulpinile cu floare cu tot, apoi se indeparteaza floarea si se mesteca incet tulpina. Are la inceput un gust amarui, este acrisoara si zemoasa si seamana la gust cu andivele. Oamenii permanent bolnaviciosi, care se simt abatuti si obositi, ar trebui sa faca o cura de 14 zile cu tulpini proaspete de papadie.
Ajuta insa si in alte afectiuni. Ne scapa de mancarimi, eczeme si eruptii, imbunatatesc sucul gastric si curata stomacul de diferite substante care se elimina greu. Tijele proaspete pot dizolva fara dureri calculii biliari, stimuleaza activitatea hepatica si biliara. Pe langa saruri minerale papadia contine substante curative si de sinteza foarte importante pentru inlaturarea tulburarilor de metabolism.
Datorita efectului sau depurativ, ajuta si in artrita si reumatism. Inflamatiile ganglionare se retrag, daca se tine pana la sfarsit cura de 3-4 saptamani cu tulpini proaspete. In icter si in afectiuni splenice papadia se foloseste de asemenea cu succe.
Radacinile de papadie, mancate crude, la fel ca si cele uscate au efect depurativ, de stimulare a digestiei, sudorific si diuretic.
Poate fi folosita si pentru efect cosmetic. Infuzia de planta uscata si radacina curata fata, facand-o luminoasa. Impreuna cu urzica poate fi folosita cu succes in cazuri de acnee rebela, atat intern cat si extern.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *