Ce au in comun friptura, soia si sushi? Se pare ca multe, conform unor studii prezentate la o conferinta a American Association for Cancer Research din Boston. Si nu toate aceste studii vin cu vesti bune, un exemplu fiind cel care stabileste o legatura intre consumul mare de carne rosie si aparitia cancerului la san.
Cel mai interesant studiu a fost insa cel care a stabilit o legatura intre cancerul la sin si alimentele pe baza de soia.
Este vorba despre un subiect controversat, pentru ca soia contine izoflavonoide, iar unele dintre acestea in forma izolata pot stimula cresterea celulelor de cancer mamar receptor‑estrogen pozitive. Din aceasta cauza, multi medici din Vest recomanda femeilor sa nu consume soia. Acest lucru se intimpla desi dovezile epidemiologice sint promitatoare: in rindul femeilor asiatice, cu o dieta bogata in soia, exista semnificativ mai putine cazuri de cancer la sin decit in rindul femeilor din Vest.
Cel mai recent studiu in acest sens este cel realizat de National Cancer Institute (NCI) din Statele Unite, la care au participat femei care au consumat o cantitate mare de produse pe baza de soia in perioada copilariei, adolescentei si la maturitate.
Femeile care au consumat produse pe baza de soia pe cind aveau intre 5 si 11 ani prezentau cu 58 la suta mai putine riscuri de a dezvolta un cancer la sin, fata de femeile care au inceput sa consume soia mai tirziu. Participantele la acest studiu care au consumat o cantitate mare de alimente pe baza de soia in adolescenta prezentau cu 25 la suta mai putine riscuri de a fi diagnosticate cu aceasta maladie.
Cercetatorii sint de parere ca un consum moderat regulat de soia in prima parte a vietii influenteaza structura tesuturilor sinilor care devin mai rezistente la agentii cancerigeni, inclusiv la cei hormonali.
Coordonatorul acestui studiu a declarat ca este, totusi, prematur sa se recomande schimbari in dieta copiilor.
Un al doilea studiu legat de asocierea intre dieta si cancer, publicat in Archives of Internal Medicine, indica faptul ca barbatii care consuma peste de peste cinci ori pe saptamina prezinta cu 40 la suta mai putine riscuri de a fi diagnosticati cu cancer colorectal fata de barbatii care consuma mai putin de o portie de peste saptaminal. Medicii au descoperit ca acizii grasi Omega‑3 din pestele gras inhiba enzima COX‑2 responsabila cu inflamarea si proliferarea celulelor canceroase.
www.evenimentul.ro