LifeStyle

21 aprilie – Ziua InternaÅ£ională a Astronomiei

Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, Astroclubul BucureÅŸti (A.B.) ÅŸi Societatea Astronomică Română de Meteori (S.A.R.M.) sărbătoresc Ziua InternaÅ£ională a Astronomiei. Vă invităm să participaÅ£i la o seară de observaÅ£ii sâmbătă, 21 aprilie 2007 între orele 16:00 – 23:00 în Grădina CiÅŸmigiu (intrarea dinspre Primăria Capitalei) ÅŸi în Parcul Herăstrău (intrarea din PiaÅ£a Charles de Gaulle). Cu această ocazie, Observatorul Astronomic va fi deschis pe parcursul întregii nopÅ£i, intrarea fiind gratuită.

Membrii celor două asociaţii organizatoare vor oferi gratuit publicului informaţii legate de astronomie şi vor face demonstraţii de utilizare a instrumentelor necesare pentru observaţii astronomice. În timpul zilei cei interesaţi vor putea privi Soarele prin instrumente dotate cu filtre de protecţie, iar după lăsarea serii, Luna şi planetele Venus şi Saturn.

Ziua Internaţională a Astronomiei este o manifestare care a apărut mai întâi în U.S.A. în anul 1973 pentru a atrage atenţia publicului asupra acestei ştiinţe şi reprezintă momentul în care astronomii amatori si profesionişti se reunesc pentru a împărtăşi din informaţiile şi cunoştinţele lor de astronomie şi pentru a oferi tuturor celor interesaţi posibilitatea de a observa în mod direct frumuseţile bolţii cereşti.

În cazul în care vremea nu va permite desfăşurarea acestei acţiuni (ploaie, cer înnorat), aceasta se va reprograma pentru duminică, 22 aprilie 2007 la aceeaşi oră.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este singurul observator astronomic deschis publicului din capitală. Se află situat pe bulevardul Lascăr Catargiu, nr 21, între piaţa Romană şi piaţa Victoriei.

Astroclubul Bucureşti este organizaţia astronomilor amatori din Bucureşti cu o tradiţie de 39 de ani. AB promovează astronomia prin ieşiri în parcuri, vizite la licee şi şcoli şi prin organizarea cursului de astronomie în colaborare cu Observatorul Astronomic. Astroclubul Bucureşti realizează în format electronic revista de astronomie, VEGA, iar în luna august organizează tabăra de astronomie Lyra.

Societatea Astronomică Română de Meteori este singura asociaţie naţională de astronomie din România. Reprezentant IMO ( International Meteor Organisation) în România, SARM organizează singura Şcoala de vară de astronomie din România, Perseide.

Observatorul Astronomic : Adrian Åžonka, (adresa de email este ascunsa din motive de securitate), 021/212 96 44
AB: Oana Sandu, (adresa de email este ascunsa din motive de securitate), 0724 024 625
SARM: Alex Conu, (adresa de email este ascunsa din motive de securitate), 0721 226 723

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *