Stările neplăcute provocate de astenia de primăvară, cum ar fi moleşeală, somnolenţă şi rezistenţă scăzută la efort pot afecta nu doar persoanele sensibile sau cu sănătate şubredă, ci şi pe unele dintre cele care se consideră sănătoase.
Combaterea acestor simptome se poate realiza în mod natural şi plăcut, prin adaosul la alimentaţia zilnică, timp de 1-2 săptămîni, a 100-200 grame fructe uscate, în special stafide, smochine şi curmale. Fructele uscate pot fi mîncate ca atare sau tocate şi amestecate în orez fiert cu lapte şi răcit. Important este să nu fie prelucrate termic, pentru a-şi păstra intact conţinutul de vitamine.
Curmalele conţin fosfor, calciu, fier, magneziu şi vitaminele A, B1, B2, C şi D. Sînt foarte nutritive, astfel încît trebuie consumate cu prudenţă de persoanele predispuse la obezitate (100 grame curmale înseamnă 350 calorii). Sînt un bun energizant şi remineralizant, întăresc musculatura şi sistemul nervos, iar după unii autori întîrzie şi îmbătrînirea. Datorită acestor calităţi, reprezintă un aliment excelent în caz de astenie dar şi de convalescenţă, carenţe ale unor minerale, anemie cu diferite cauze, efort fizic prelungit, sarcină şi bătrîneţe.
Smochinele au calciu, fier, mangan şi vitaminele A, B, C şi PP. Sînt nutritive, uşor digerabile, emoliente dar şi laxative, motiv pentru care trebuie consumate cu prudenţă de cei predispuşi la diaree. Constituie un bun întăritor fizic şi nervos, ceea ce le face utile în astenii, ca şi copiilor, bătrînilor, gravidelor, celor cu stări febrile, în constipaţii, iritaţii şi inflamaţii gastrointestinale, urinare sau pulmonare.
Stafidele păstrează toate calităţile strugurilor proaspeÅ£i, concentrîndu-le. ConÅ£in calciu, magneziu, mangan, sodiu, clor, siliciu, oxid de fier ÅŸi de magneziu, iod, vitaminele A ÅŸi B etc. Sînt un bun energizant ÅŸi ajută la păstrarea vederii agere pînă la vîrste înaintate. Sînt indicate atît în astenii, pe care le pot influenÅ£a favorabil chiar ÅŸi după o zi de “tratament”, cît ÅŸi în afecÅ£iuni pulmonare, traheale, renale ÅŸi hepatice.
Rezultate bune în lupta cu astenia de primăvară se obţin şi cu fructe uscate indigene (mere, pere, prune, caise). Acestea sînt însă mai puţin nutritive, au proprietăţi laxative mai puternice şi trebuie consumate în cantităţi mai mari pentru a induce efecte energizante similare curmalelor, smochinelor sau stafidelor.