In luna mai 2011, Alstom Romania a lansat un vast proiect ecologic in comuna Valea Doftanei, judetul Prahova, la aproximativ 120 km de Bucuresti. Prin acest proiect, care se va desfasura pe o perioada de patru luni, se doreste schimbarea mentalitatii si comportamentului locuitorilor zonei si al vizitatorilor, in vederea mentinerii unui mediu inconjurator curat si natural.
Proiectul este sponsorizat de Alstom Foundation cu suma de 20.000 de Euro.
Alstom Foundation a fost infiintata in anul 2007 pentru a oferi suport, pe plan mondial, comunitatilor care doresc sa imbunatateasca si sa protejeze mediul in care traiesc.
Coordonatorii proiectului Valea Doftanei sunt Alstom Infrastructure Romania si asociatia nonprofit pentru dezvoltare durabila ViitorPlus.
Comuna Valea Doftanei, infiintata la inceputul secolului al XVI-lea, este situata in amonte de lacul Paltinoasa, intr-o regiune caracterizata de o serie de obiective geografice, istorice si etnografice, cum ar fi rezervatii naturale, paduri, o mare varietate de plante si animale salbatice, monumente, muzee, etc., care atrag un numar mare de turisti in fiecare an.
Acest proiect de mediu va aduce beneficii imediate zonei, avand in vedere ca raul Doftana si barajul Paltinu, care alimenteaza cu apa potabila localitatile inconjuratoare, inclusiv orasele Campina si Ploiesti, sunt masiv afectate de deseurile depozitate in zona.
Pe langa activitatea de igienizare, proiectul se concentreaza si asupra educarii unui numar cat mai mare din cei 7.100 de locuitori ai comunei Valea Doftanei in spiritul conservarii mediului inconjurator si respectului fata de natura.
Anterior lansarii oficiale a proiectului Valea Doftanei din luna mai a.c., au avut loc urmatoarele activitati de pregatire: consultari cu autoritatile locale, evenimente publice de consultare cu locuitorii comunei, prezentarea proiectului elevilor celor doua scoli din comuna, activitati interactive cu elevii din Valea Doftanei, cu accent pe colectarea selectiva si reciclarea deseurilor, precum si amplasarea unor pubele de colectare selectiva in zonele cheie ale comunei.
Rezultatele sondajului de opinie si consultarilor publice efectuate in comuna arata ca peste 85% dintre respondenti se considera interesati si foarte interesati de problemele de mediu, in timp ce peste 30% dintre acestia au remarcat o crestere a cantitatii de deseuri depozitate ilegal in spatiile verzi.
Prima campanie de igienizare din cadrul proiectului va avea loc in data de 4 iunie 2011, si va reuni un numar mare de locuitori ai comunei, adulti si copii, precum si 100 de angajati ai Alstom Romania, care vor curata zona si vor colecta deseurile. Campania va continua in ziua de 5 iunie – Ziua Internationala a Mediului – cu activitati de informare a turistilor din zona si cu ceremonia de acordare a premiilor pentru cele mai reusite obiecte de arta pe teme de mediu realizate de elevii din Valea Doftanei.
Despre Alstom
Alstom este lider mondial in infrastructura pentru productia si transportul energiei electrice, cat si pentru transportul feroviar. Grupul este un punct de referinta pentru tehnologiile inovatoare si ecologice. Alstom construieste cele mai rapide trenuri din lume si metrourile automate cu cea mai mare capacitate, si furnizeaza servicii integrate pentru centrale la cheie si servicii asociate pentru o gama larga de surse de energie, incluzand hidro, nuclear, gaz, carbune si eolian. Alstom propune o gama larga de solutii pentru transportul energiei electrice, in special in domeniul retelelor inteligente (smart grids). Grupul are 93.500 de angajati in 100 de tari si a realizat o cifra de afaceri de peste 20,9 miliarde de Euro in 2010/11.
Despre Alstom in Romania
Alstom este, de peste douazeci de ani, un partener de incredere al Romaniei in domeniul energetic si al transportului. In prezent, societatea are 850 de angajati in centrele de productie si birourile sale din Bucuresti. Alstom este un furnizor traditional de echipamente, servicii, solutii integrate si proiecte complexe pentru clientii sai din Romania – centrale electrice, municipalitati si clienti industriali – in domeniul producerii si transportului energiei, cat si in cel al transportului feroviar. Pe langa contracte de mentenanta, Alstom deruleaza in Romania proiecte de reabilitare si modernizare pe baza de tehnologii avansate in sectorul Power, Transport si Grid, acordand o atentie deosebita tehnologiei inovatoare de captare si stocare a CO2 (CCS), sistemelor de control al mediului, sectorului eolian, retelelor inteligente, sistemelor de semnalizare, etc.
Despre ViitorPlus asociatia pentru dezvoltare durabila
ViitorPlus asociatia pentru dezvoltare durabila este o organizatie nonprofit, care deruleaza de cinci ani proiecte ce ofera solutii problemelor sociale si de mediu din diverse zone ale Romaniei: Bucuresti, Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj, Teleorman. ViitorPlus dezvolta proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, realizare de colectoare solare, activitati de dotare a unor obiective sociale cu sisteme de incalzire pe baza de energie solara, etc.
http://www.viitorplus.ro