De astazi incepem numaratoarea inversa pana la demararea Recensamantului Populatiei si Locuintelor. In perioada 22 – 31 octombrie echipele de recenzori vor strange date despre toti locuitorii Romaniei. Informatiile obtinute in urma acestui proces vor sta la baza fundamentarii politicilor guvernamentale din urmatorii ani; in particular, alocarea fondurilor bugetare pentru o gama larga de programe depinde de structura populatiei, asa cum va rezulta in urma recensamantului.
Printre intrebarile cu privire la caracteristicile etno-culturale, pe care le vor pune recenzorii, se numara si una legata de religie: Carei religii considera persoana ca ii apartine? Este vorba de intrebarea 25 din sectiunea Persoane a formularului de recensamant.
Rezultatele oferite de ultimele doua recensaminte (1992 si 2002) in privinta structurii religioase a populatiei ofera o imagine puternic distorsionata a realitatii. In ambele cazuri, cifrele oficiale difera marcant de toate celelalte sondaje efectuate in ultimii 20 de ani de reputate institutii de cercetare a opiniei publice. De exemplu, tinand cont de datele European Values Survey (1999) si World Values Survey (2005), procentul real al celor care se declara atei este de minimum 6-7% din populatie, de 60-70 de ori mai mult decat rezulta din recensamantul efectuat in 2002 (0.1% din populatie).
Motivele sunt multiple si tin, in special, de factori culturali. Pe de o parte, este larg intalnita ideea ca daca ai fost botezat automat apartii de acea religie; pe de alta, afirmatiile de tipul poporul roman s-a nascut ortodox, repetate insistent in anumite cercuri, pot induce o autocenzura in ceea ce priveste asumarea identitatii religioase reale.
Mai mult, la recensamantul din 2002, maniera de formulare a intrebarii sugera direct si raspunsul; optiunile oferite erau ortodox si alta religie (confesiune). Nu numai ca nu se oferea o lista cu o gama mult mai larga de raspunsuri, nu numai ca se inducea implicit ideea ca o persoana trebuie sa aiba o religie neexistand explicit optiunea ateu/fara religie, dar se si insista pe incadrarea ca membri ai unei comunitati religioase bine-definite si a celor care manifestau doar o religiozitate de ordin general, fara a se identifica cu o biserica/cult anume: Religia reprezinta credinta sau optiunea religioasa sau spirituala, indiferent daca aceasta credinta se manifesta sau nu prin aderarea la o comunitate religioasa. [s.n].Merita mentionat ca in perioada in care s-a pregatit si desfasurat recensamantul din 2002, BOR sustinea un lobby intens pentru a i se acorda, prin lege, titlul de biserica nationala.
Rezultatele oferite de recensamantul din 2002 au fost folosite pentru a justifica o gama larga de actiuni la nivel guvernamental sau local:
alocarea de fonduri, din ce in ce mai mari, de la bugetul de stat si din bugetele locale pentru cultele religioase
subventionarea preferentiala a BOR
finantarea de la bugetul de stat si din bugetele locale a asa-zisei Catredrale a Mantuirii Neamului
instaurarea obligativitatii de facto a studierii religiei in scoli, saptamana de saptamana, din clasa I si pana in clasa a XII-a
infiltrarea de preoti, platiti de la buget, in scoli, spitale, unitati militare, penitenciare etc.
tolerarea evaziunii fiscale a BOR
variatele tentative de a transfera o parte a serviciilor de asistenta sociala in administrarea cultelor, dar cu finantare de la stat
acordarea preferentiala de licente de emisie radio si TV pentru posturi religioase
Recensamantul ofera datele oficiale privind structura demografica a populatiei. O pondere artificial marita a credinciosilor afecteaza corectitudinea politicilor sociale; de exemplu BOR insista pe alocarea subventiilor bugetare pentru culte proportional cu numarul oficial al aderentilor fiecaruia.
Datele din 2002 afirmand ca mai putin de 0,2% din populatie se declara atee/fara religie au fost utilizate in mod repetat pentru a initia o serie intreaga de actiuni cu consecinte negative cum ar fi indoctrinarea religioasa practicata in scoli sau recenta initiativa de promovare a unei legi anti-blasfemie, actiuni in contradictie flagranta atat cu principiile Constitutiei Romaniei, cu legislatia in domeniul drepturilor omului cat si cu recomandarile diferitelor organisme europene (Comisia de la Venetia, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei etc.).
Chiar daca la recensamantul din acest an formularea intrebarii despre religie a suferit imbunatatiri fata de 2002 prin eliminarea singularizarii religiei crestin-ortodoxa, a intreba Carei religii considera persoana ca ii apartine? afirma, din start, ideea ca o persoana trebuie sa aiba o religie.
Transmiterea unei astfel de sugestii, atat catre populatie cat si catre echipele de recenzori, poate sa duca la distorsionarea semnificativa a rezultatelor. Lucrurile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat neutralitatea Institutului National de Statistica ramane a fi dovedita.
Se ridica multiple semne de intrebare privind legaturile dintre INS si BOR. De exemplu, presedintele INS a solicitat si a obtinut sprijinul Bisericii Ortodoxe in derularea recensamantului, iar reprezentantii celor doua institutii au avut mai multe intalniri pe aceasta tema.
Buna colaborare dintre Institutul National de Statistica si BOR este evidenta si la nivel simbolic; din informatiile pe care le avem INS este singura institutie centrala de stat care dispune de… un sfant patron – Sf. Dionisie Exiguul, ales ca sfant ocrotitor al Institutului National de Statistica la intrevederea din 12.09.2008 dintre Vergil Voineagu si Patriarhul Daniel!
Neutralitatea INS ridica mari semne de intrebare si la nivel local. De exemplu, site-ul Directiei Judetene de Statistica Dolj afisa pana de curand simboluri religioase, rugaciuni si o lista cu sarbatori bisericesti (acestea au fost pana la urma retrase in urma demersurilor efectuate de asociatia noastra).
In acest context, Asociatia Secular-Umanista din Romania solicita Guvernului Romaniei si Institutului National de Statistica:
1.garantii convingatoare in privinta asigurarii corectitudinii si transparentei proceselor de recenzare si de prelucrare ulterioara a datelor
2.modificarea intrebarii 24 din sectiunea Persoane a formularului de recensamant din Carei religii considera persoana ca ii apartine? in In prezent persoana apartine sau nu unei religii?, urmata de detalierea religiei pentru cei care raspund Da.
Daca si recensamantul din acest an va creea aceeasi imagine distorsionata ca si cel din 2002, consecintele se vor extinde multi ani in viitor, iar privilegierea gruparilor religioase va continua sa creasca.
Incepand de azi, punem la dispozitia tuturor celor interesati site-ul de campanie www.recensamant2011.ro, unde vom posta informatii legate de derularea recensamantului. De asemenea, in cazul in care aflati de abuzuri sau de erori flagrante de inregistrare, va rugam sa ni le semnalati la adresa de mail abuzuri@recensamant2011.ro.
Sa nu uitam: In Romania sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de scoli generale stau la dispozitia copiilor!
http://www.recensamant2011.ro/