LifeStyle

Menopauza – remedii naturiste

În toate simptomele caracteristice premenopauzei şi menopauzei, atât de supărătoare pentru majoritatea femeilor în această stare fiziologică, numeroase specii de plante şi produse fitoterapeutice pot contribui, atât preventiv, cît şi curativ, la diminuarea şi ameliorarea lor.
Dintre speciile de plante pe care fitoterapia le recomandă în tratamentul profilactic şi curativ al acestor simptome, se pot utiliza: coada şoricelului, pelinul, arnica, păducelul, sunătoarea, rozmarinul, valeriana, talpa gâştei şi, în unele situaţii, chiar şi frunzele de vâsc.
Infuzia de păducel se prepară dintr-o linguriţă de flori sau două de fructe la o cană cu apă şi se beau 2 căni de ceai pe zi, din care ultima seara, înainte de culcare. Tot din păducel se poate face şi tinctură: 2 g flori şi frunze la 100 ml alcool, prin macerare, timp de 8 zile. Se iau 10-15 picături, de 3 ori pe zi.
În menopauză, talpa gâştei se foloseşte sub formă de infuzie concentrată preparată din 3 linguri de plantă la o cană de apă. Se iau 4-5 linguri pe zi. Tinctura se face din 20 g plantă la 100 ml alcool de 70E, cu macerare timp de 8 zile. Se recomandă câte 40 de picături de 2 ori pe zi şi o dată seara, înainte de culcare, preferabil în infuzie de flori de tei.
Pentru tratamentul tulburărilor circulatorii
În cadrul menopauzei pot interveni şi tulburări circulatorii. În aceste cazuri se recomandă un amestec din 20 g flori şi frunze de păducel, 20 g talpa gâştei, 30 g frunze de mentă, 10 g fructe de anason, 20 g rădăcină de valeriană, din care se face o infuzie preparată din 2 linguri amestec de plante la 1/2 l de apă. Prima cană se bea dimineaţa, caldă, iar a doua, uşor încălzită şi îndulcită cu miere, se bea seara, la culcare.
Ameliorarea tulburărilor hormonale
• flori de salcâm 20 g, flori de soc 20 g, pelin 10 g, rădăcină de lemn dulce 20 g, rădăcină de cerenţel 20 g, boabe de ienupăr 10 g. O lingură de amestec de plante se pune la macerat timp de 3 ore, într-o cană cu apă, după care se fierbe timp de 5 minute la foc domol, iar după alte 10 minute de repaus se filtrează. Se beau 2-3 căni pe zi. Se poate prepara cel mult 1 l de infuzie, care se va ţine la frigider. De fiecare dată când se bea, se încălzeşte la 40EC şi se îndulceşte cu miere.
• flori de coada şoricelului 20 g, frunze de vâsc 15 g, coada racului 15 g, traista ciobanului 25 g, sunătoare 20 g, talpa gâştei 5 g. Se face infuzie din 2 linguri amestec la 1 l apă. Întreaga cantitate se bea în cursul unei zile.
Regim alimentar
Dieta din perioada instalării stării de menopauză, cît şi o lungă perioadă după aceea, este bine să fie una lacto-ovo-vegetariană, bogată în sucuri şi crudităţi. Este indicată şi o cură crudivoră depurativă, timp de 5-7 zile pe lună, cu grâu încolţit. Se bea suc de orz verde, câte 50 ml de 3 ori/zi. La fel de utilă este cura cu babe de ienupăr: se porneşte de la 4 boabe şi, în fiecare zi, se mai adaugă câte una, timp de 12 zile, apoi se scade în fiecare zi câte una.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *