Regizat de Bernard Tavernier, un nume respectat in cinematografia internationala de aproape 40 de ani, Printesa de Montpensier/Princesse de Montpensier a facut parte din selectia oficiala a filmelor din competitia de la Cannes 2011 si va fi lansat vinerea aceasta, 15 aprilie, in Romania, distribuit de Independenta Film, odata cu lansarea in SUA. Lungmetrajul ii are in distributie pe Melanie Thierry (Premiul Cesar pentru cea mai promitatoare speranta feminina), Lambert Wilson (peste 60 de filme, printre care seria Matrix si Oameni si zei Marele Premiu, Cannes 2010), Gaspard Ulliel (Hannibal Lecter, Paris je t’aime), Gregoire Leprince-Ringuet si Raphael Personnaz. In prima saptamana in cinematografe (15 – 21 aprilie), Printesa de Montpensier va rula in Bucuresti, in cinematografele Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza si Studio (la acesta din urma, de luni, 18 aprilie), pentru ca in perioada urmatoare sa ajunga in toata tara.
A fost o ocazie de a spune o poveste de dragoste, sentimentala si expansiva, spune Bertrand Tavernier despre cel mai recent film al sau, Printesa de Montpensier. Dupa In the Electric Mist/Obsesii din trecut, am vrut sa fac un film profund francez, in ceea ce priveste sentimentele, raportul cu istoria, cu limba, cu peisajul si cultura, povesteste el. De-asemenea, am vrut sa abordez secolul al XVI-lea, secolul printesei, sa patrund in acesta epoca, asa cum am facut-o cu Louisiane, al lui James Lee Burke. Cand am inceput adaptarea, preocuparea noastra majora a fost de a transpune in contextul perioadei profunda sensibilitate si pasiune din carte, in toate goliciunea si
violenta lor.
Regizorul povesteste ca Marie de Montpensier, personajul principal, interpretat de una dintre noile stele ale filmului francez, Melanie Thierry, este o femeie foarte tanara, care trebuie sa invete despre viata din propria experienta. Sa invete sa-si imblanzeasca si sa-si controleze sentimentele, sa faca alegeri dificile si dureroase, chiar daca ea este inca foarte tanara, spune el. Drumul ei m-a convins, evolutia sa este ceea ce a declansat dorinta mea de a face acest film…, adauga Tavernier. De-a lungul filmarii, Melanie Thierry m-a incantat si m-a coplesit cu interpretarea ei, frumusetea, si desigur, mai presus de toate, prin intensitatea emotiei pe care ea o transmite personajului.
Povestea filmului. Anul 1562. In Franta, sub domnia lui Carol al noualea, razboaiele religioase fac ravagii. Marie de Mezires, una dintre cele mai bogate mostenitoare din regat, il iubeste pe tanarul duce de Guise, supranumit mai tarziu, in istorie, “Scarface. In interesul familiei sale, tatal ei, Marchizul de Mezires, o obliga insa pe Marie sa se marite cu printul de Montpensier, pe care ea nu l-a intalnit niciodata. In curand, printul este chemat de Carol al noualea sa se alature razboiului impotriva protestantilor. Cum intreaga tara devenise un sangeros camp de lupta, el isi trimite tanara sotie la Champigny, unul dintre cele mai retrase castele ale sale, insotita de Contele de Chabannes, vechiul sau prieten si tutore. Printul ii cere lui Chabannes sa o pregateasca pe printesa pentru ziua cand ea va ajunge la curte. Izolata la Champigny, Marie incearca sa uite pasiunea pe care inca o are pentru ducele de Guise.
Intamplarea si schimbarea cursului razboiului fac ca de Guise si ducele d’Anjou, viitorul Henri III, sa
ajunga la Champigny la scurt timp dupa sosirea lui Montpensier. Anjou se indragosteste nebuneste de printesa, pe care ajunsese sa o iubeasca, in zilele petrecute la Champigny, si Chabannes. Maria va deveni miza acestor pasiuni rivale si violente.
Avand la baza scenariul scris de Jean Cosmos, Franois-Olivier Rousseau si Bertrand Tavernier, Printesa de Montpensier este o coproductie franceza intre Paradis Films, StudioCanal, France 2 Cinema, France 3 Cinema, Pandora Filmproduktion, cu participarea Canal+, CineCinema, France Televisions, sustinut de Region Auvergne, Centre Images – Region Centre, Programului MEDIA al UE si distribuit in Romania de Independenta Film.
—
anca romanescu | pr | 00 40 751 224 222 | 00 40 727 731 552 |
anca.romanescu@gmail.com