Artist si manager cultural la 16 ani este un proiect produs Fundatia Ratiu Romania, voluntari si liceeni din sectorul 4 in perioada iulie 2010- martie 2011. Proiectul a urmarit formarea unor tineri cu oportunitati reduse, viitori profesionisti performanti, adaptabili, activi si creativi, pregatiti pentru o piata de munca dificil de patruns, intr-un context economic instabil, prin mijloace de educatie nonformala, ghidate de principii europene.
Fundatia Ratiu Romania anunta finalizarea proiectului Artist si manager cultural la 16 ani desfasurat in Bucuresti, in perioada iulie 2010 martie 2011 si finantat de Comisia Europeana prin intermediul programului Tineret in Actiune.
AMC 16 a fost structurat in doua etape, urmarind sa ofere participantilor atat cunostinte teoretice, cat si oportunitatea de aplicare a acestora.
Astfel, Fundatia a organizat traininguri de management al proiectelor, organizare de evenimente si curatoriat, pe parcursul carora elevii au reusit sa isi dezvolte abilitatile de lucru in echipa, comunicare eficienta si management al timpului.
Cele sase luni de teorie au avut o finalitate practica organizarea de catre participanti a trei evenimente culturale. Astfel, incepand cu luna noiembrie 2011, acestia au lucrat pe elaborarea conceptului pentru evenimente, au identificat locatiile ideale pentru acestea si s-au ocupat de toate detaliile organizatorice.
Finalul proiectului a fost reprezentat de organizarea si promovarea a trei evenimente in Bucuresti.
Evenimentele au avut ca subiecte teme importante pentru comunitatile locale problema violentei scolare, a batranilor din institutiile dedicate si a lipsei de coeziune la nivelul sectorului 4 din capitala. Abordarea acestor subiecte au adus in discutie cateva dintre prioritatile la nivel european combaterea discirminarii pe diverse criterii, egalitatea dintre persone care provin din medii diferite, toleranta si interculturalitate.
Evenimentul Sectorul tau, atunci si acum a avut ca scop punerea in contrast a unor imagini din sectorul 4 din perioada socialista si imagini ale acelorasi locuri dupa douazeci de ani de tranzitie catre capitalism si a avut loc la Colegiul National Ion Creanga din Bucuresti.
Dragostea in vremea razboiului. 65+ a pus in discutie situatia actuala a varstnicilor, prin sectiuni ca biblioteca vie, demonstratii de vals si can-can, proiectii de colaje filmate in perioada comunista si interbelica, la Clubul Taranului din cadrul Muzeului Taranului Roman.
Violenta in scoala ta s-a bazat pe rezultatele unui alt proiect cu adolescenti, Muzeul Violentei Scolare, derulat de Fundatia Ratiu in perioada octombrie 2009iunie 2010 in sapte licee bucurestene.
Evenimentul Violenta in scoala ta a fost creat in jurul conceptului de violenta in mediul social al elevului si a luat in considerare obiectele rezultate in urma atelierelor mentionate mai sus. Elevii au folosit tehnici invatate de teatru invizibil si demonstratii de capoeira si au ales ca spatiu pentru eveniment Colegiul National Gheorghe Sincai.
Echipa de proiect:
Alina Teisanu, voluntar, manager de proiect
Andreea Ungureanu, voluntar, coordonator comunicare
Cosmin Catana, Rares Craiut, traineri
Artisti si curatori voluntari:
Multumiri artistilor si curatorilor: Cosmin Nasui, Mihai Zgondoiu, Mirela Traistaru, Olivia Nitis, Andreea Micu, Mariana Petrescu, Laurent Pernel.
Echipe de proiect liceeni:
Sectorul tau, atunci si acum: Ana Maria Radoveneanu, Loredana Odoroaga, Mihai Draghici, Roxana Rusu, Amal Yaseen, Claudia Tudorache
Dragostea in vremea razboiului. 65+: Ana Maria Ghinea, Alexandra Trofin, Cristiana Geolfan, Raluca Radu, Andreea Mihai, Alex Olteanu, Marina Maxim
Violenta in scoala ta: Cristina Dumitrache, Mihai Paraianu, Gabriela Sima, Anisoara Drumea, Laura Donose, Sabina Caramizaru
Un ghid de bune practici al proiectului va fi pus la dispozitia celor interesati gratuit, in format electronic (website semnatura) sau in format print (cerere la adresa de email semnatura).
Finantator: Directia Generala Educatie si Cultura, Programul Tineret in Actiune
Parteneri: Colegiul National Gheorghe Sincai, Colegiul National Ion Creanga, Colegiul National Octav Onicescu, Muzeul National George Enescu, Atelier 030202-contemporary art space, Clubul Taranului Muzeul Taranului Roman, JCK, Bestcom, Modernism.ro, calendarevenimente.ro, Teen Press
http://amc-16.blogspot.com
www.fundatiaratiuromania.eu
info@fundatiaratiuromania.eu
http://www.fundatiaratiuromania.eu