Vitamina C (acidul ascorbic) este una dintre cele mai folosite în întreaga lume, iar popularitatea ei se datorează multiplelor sale implicaţii în menţinerea sănătăţii şi capacităţii ei de a revigora organismul.
Ea reprezintă un antioxidant de excepÅ£ie ce se implică hotărât în lupta cu radicalii liberi ÅŸi contribuie activ la încetinirea proceselor degenerative din organism. Savantul maghiar Szent Gyorgyi Albert a fost primul care a reuÅŸit să extragă vitamina C din ardei ÅŸi, pentru această descoperire, a primit premiul Nobel. ÃŽn timp, au apărut ÅŸi alte produse cu vitamina C obÅ£inute din surse naturale – măceÅŸe, lămâi.
Organismul uman nu îşi poate sintetiza propria vitamină C şi, tocmai de aceea, trebuie să şi-o procure din alimente sau din alte surse (comprimate, prafuri, drajeuri de vitamina C). În plus, vitamina C este eliminată din organism în răstimp de 2-3 ore de la administrare, în funcţie de cantitatea de alimente existentă în stomac şi, tocmai de aceea, este important să se menţină un nivel constant de vitamina C în organism. Astfel, au apărut preparate cu absorbţie lentă, datorită cărora vitamina C poate fi prezentă permanent în organism şi îşi exercită efectul benefic pe o perioadă mai mare de timp.
Simptomele lipsei de vitamina C sunt: oboseală, astenie, slăbiciune, stare de depresie, lipsa poftei de mâncare, dureri osoase moderate. Firesc, ne putem întreba pentru ce proprietăţi această vitamină este atât de importantă în corpul uman. În primul rând, are un puternic efect antioxidant, participând la distrugerea radicalilor liberi. Ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar, inhibând creşterea tumorilor şi asigurând rezistenţa organismului la infecţii. Are rol de echilibrare a sistemului imunitar, prevenind apariţia astmului şi a alergiilor. Stimulează producţia de interferon, factor cu proprietăţi antiinfecţioase remarcabile. Trebuie remarcat puternicul rol anticanceros al acestei vitamine. Intervenind în formarea colagenului, are o importanţă hotărâtoare în dezvoltarea oaselor şi ligamentelor. De fapt, colagenul participă la refacerea structurilor lezate, intervenind în stările inflamatorii şi în vindecarea rănilor. Este influenţată astfel consolidarea rezistenţei oaselor şi a dentiţiei. Are proprietatea de a creşte fluiditatea lichidului articular, uşurând mişcările şi îmbunătăţind mobilitatea. Previne uzura celulară, încetinind procesul de îmbătrânire. Are rol de echilibrare a organismului, fiind necesară în metabolismul calciului şi al altor minerale. Ajută absorbţia fierului la nivelul intestinului. Are acţiune de activare a acidului folic. Participă la sinteza hormonilor glandelor suprarenale. Detoxifică ficatul. Este un excelent tonic al capilarelor.
Locuitorii marilor oraşe au nevoie de suplimente de vitamina C, pentru că monoxidul de carbon existent în aer este un puternic distrugător al acestei vitamine. Tutunul este un alt distrugător de vitamina C, fiecare ţigară fumată distrugând 25-100 mg de vitamina C. Dar sunt şi multe medicamente care influenţează negativ aportul de vitamina C în organism. Se pot aminti aici siropurile de tuse, administrarea prelugită de antibiotice, antihistaminice, anticoncepţionale orale sau corticosteroizi (cum ar fi Prednisonul utilizat în artrite şi alergii). Până şi banala aspirină triplează, de fapt, viteza de eliminare a vitaminei C. Pe de altă parte, un deficit de vitamina A poate şi el determina pierderi de vitamina C. Stresul zilnic scade şi el capacitatea de captare a acestei vitamine.
Păstrarea conÅ£inutului de vitamina C în alimente reprezintă o altă problemă complicată, căci după o depozitare de 2-3 luni, alimentele pierd două treimi din conÅ£inutul lor de vitamina C. De asemenea, “prin decojirea fructelor, se pierde 60 la sută din vitamina C”, iar fierberea îndelungată la temperaturi ridicate a alimentelor determină pierderi mari din această vitamină.
Pentru a menţine un nivel constant de vitamina C în organism este necesară introducerea unor cantităţi suplimentare din aceasta vitamină. Doza zilnică este de 60 mg pentru un adult. Cea mai bogată sursă de vitamina C sunt fructele de măceş, care conţin un plus de bioflavonoide şi alte enzime care permit buna asimilare a vitaminei. Alte surse naturale de vitamina C: fructe de cătină albă, kiwi, citrice, afine, fructe de pădure, legume de culoare verde, ardei iuţi, conopidă, roşii. De asemenea, se pot procura produse cu vitamina C obţinută din surse naturale.
Au nevoie de un aport crescut de vitamina C fumătorii cronici, cei care consumă alimente cu aditivi alimentari, persoanele care lucrează în mediu toxic, persoanele cu solicitări fizice şi psihice intense, cei care iau medicamente ce distrug vitamina C, gravidele şi femeile care alăptează, precum şi cei care ţin cure de slăbire. Desigur, mai sunt şi alte situaţii în care vitamina C naturală este necesară. Viatamina C ajută în vindecarea celor cu infecţii virale şi bacteriene, în cazul bolnavilor de artrită când durerile au fost ameliorate, pentru încetinirea procesului de arteroscleroză prin reducerea colesterolului, pentru vindecarea rănilor şi escarelor, în hiperfuncţii tiroidiene, în retinopatie diabetică, în glaucom pentru a evita sângerarea capilarelor din ochi, în diabet zaharat pentru îmbunătăţirea metabolismului glucidelor şi al grăsimilor.
Nu în cele din urmă, un aport de vitamina C este util persoanelor în vârstă, pentru întărirea sistemului imunitar, pentru reducerea riscului apariţiei cataractei şi încetinirea procesului de îmbătrânire. La copii, vitamina C creşte rezistenţa organismului, întăreşte oasele şi reduce deteriorarea dinţilor. Vitamina C este recomandată tuturor persoanelor stresate şi obosite.
Sursa: www.evenimentul.ro