Classical Meets Jazz, o combinaţie unică între muzica clasică şi jazz şi o alăturare fără precedent între doi artişti internaţionali de excepţie: Nigel Kennedy & Damian Drăghici, are loc cu ocazia Zilei Europei, în București. Spectacolul este susținut de BCR și Fundaţia Bright Light.
Classical meets Jazz
Concertul „Classical Meets Jazz” aduce publicului român un dialog inedit între muzica clasică şi jazz, între vioară şi nai, între registrul internaţional şi expresia muzicală românească. Exact la 10 ani de la spectacolul „Damian’s Fire”, care în 2001 a strâns peste 70.000 de oameni într-o mega-producție desfășurată în fața Palatului Parlamentului, Damian Drăghici, artistul care a adus naiul în muzica jazz, revine în Piaţa Constituţiei alături de Nigel Kennedy, recunoscut de 25 de ani ca unul dintre violoniştii cei mai de seamă ai lumii.
Pe lângă repertoriul clasic şi de jazz al serii, între momentele speciale se anunţă interpretarea unor fragmente din repertoriul marilor muzicieni români George Enescu, Maria Tănase, Grigoraş Dinicu, Fănică Luca şi Georges Boulanger. Nigel Kennedy, un împătimit al genului Klezmer (adaptare a muzicii populare est-europene), se va alătura în premieră la Bucureşti unui spectacol care îmbină muzica clasică, jazz-ul şi muzica românească autentică.
„Classical Meets Jazz” are loc cu ocazia Zilei Europei, la jumătate de an după spectacolul „Jazz in the City”, prin care Damian Drăghici a prezentat publicului român, în cadrul unei seri magice pe scena Sălii Palatului, naiul în muzica jazz, alături de artişti de talie mondială, precum Diane Schuur şi Eddie Daniels, precum și la 2 ani de la inchiderea proiectului „Damian & Brothers”.
Ziua Europei
Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, ziua de 9 Mai a devenit deja o tradiție pentru noi (Wikipedia). Aceasta va avea loc în acest an sub genericul “Ziua Europei este și ziua ta” și va cuprinde o largă paletă de manifestări având ca scop apropierea cetățeanului de valorile esențiale ale Uniunii Europene. Al Doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europa distrusa din punct de vedere material, frământata de puternice crize politice si divizata, prin “cortina de fier”, în doua mari blocuri: Est si Vest. Apare, în acest context, un puternic curent înspre o politica internaționala care sa fie capabila sa oprească o a treia conflagrație mondiala si sa consolideze Europa din punct de vedere economic (în fata S.U.A. si a U.R.S.S.). Sunt create, așadar, după război o serie de organizații internaționale, dintre la nivel universal si regional-european, organizații având caracter politic, militar sau economic. Într-un moment complicat din primăvara anului 1950, si anume: începerea Războiului Rece, lui Robert Schuman, pe atunci ministrul afacerilor externe al Franței, îi este încredințata de către omologii si din Marea Britanie si Statele Unite ale Americii o misiune foarte importanta: crearea unui plan care sa duca la reintegrarea Germaniei Federale în concertul european.