De cele mai multe ori ne neglijam sanatatea si atat timp cat nu ne doare nimic, nu ne facem griji si nici nu ne gandim sa ne facem controale medicale de rutina. Daca vrei insa sa fii sanatoasa si sa nu ai surprize neplacute atunci cand ajungi intamplator la analize, afla ce intrebari trebuie sa ii pui neaparat doctorului tau.
1. Ce vitamine ar trebui sa iau zilnic?
Vitaminele ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra zilnica, nu doar din cand in cand. Insa alimentele de azi nu mai furnizeaza toate acele substante nutritive de care este nevoie pentru o buna functionare a organismului, de aceea ar fi bine sa vorbesti cu doctorul tau sa iti prescrie vitaminele de care ai avea nevoie, in asa fel incat sa nu ai parte de carente care ti-ar putea face rau la un moment dat.
2. Trebuie sa fac vaccinul HPV?
Virusul papiloma uman reprezinta cel mai raspandit virus cu transmitere sexuala, expertii estimand ca mai mult de jumatate din persoanele active sexual vor contracta acest virus la un moment dat. Acest tip de virus este responsabil de aparitia cancerului de col uterin sau a bolilor cu transmitere sexuala.
Din fericire insa exista acest vaccin, asa ca vorbeste cu medicul tau daca ti-l recomanda sa il faci. Pe langa acest aspect, mai poti cere informatii referitoare la alte boli ale aparatului reproducator.
3. In functie de mostenirea genetica, trebuie sa fac anumite analize regulat?
Este foarte important sa cunosti istoricul medical al familiei tale. Poate fi vorba despre orice tip de boala, de la tensiune la cancer de san, boli care odata existente in familie, pot aparea si in cazul tau. Medicul tau va sti ce tip de analize sa iti prescrie pentru a fi sigura ca esti in afara oricarui pericol.
4. Ce metode de contraceptie trebuie sa folosesc in cazul meu?
Cea mai mare greseala atunci cand vine vorba de contraceptie o reprezinta alegerile proprii. Nu folosi ceea ce foloseste si prietena ta sau din auzite. Trebuie sa vorbesti cu medicul tau, care va sti sa iti recomande cele mai bune si potrivite metode de contraceptie in cazul tau, astfel ca nu vor aparea eventuale efecte secundare.
5. Ce trebuie sa fac pentru imunitatea mea?
Rezistenta la boli este extrem de importanta, daca iti doresti sa fii cat mai sanatoasa pe perioade mari de timp. De aceea, intreaba-ti doctorul ce anume poti face pentru imunitatea ta: ce medicamente poti lua, ce suplimente alimentare sau ce anume trebuie sa consumi in asa fel incat organismul tau sa fie protejat in permanenta impotriva bolilor si a afectiunilor de diverse tipuri.
6. Care este greutatea ideala pentru inaltimea mea?
Inainte sa iti propui sa slabesti sau eventual sa te ingrasi, vorbeste cu medicul tau sa iti spuna ce greutate este normala pentru inaltimea si varsta ta. Este vorba despre acel indice al masei corporale care, odata calculat, iti traseaza foarte clar un anumit obiectiv de atins. Altfel, poti gresi atunci cand stabilesti singura ce greutate vrei sa atingi, deoarece vezi lucrurile subiectiv.
7. Cat de des trebuie sa imi fac analize de sange?
Analizele de sange sunt cele mai importante si cele mai usor de facut analize, care iti pot diagnostica foarte exact starea de sanatate. Vorbeste cu medicul tau si intreaba-l cat de des trebuie sa iti faci astfel de analize, pentru a fi sigura ca starea ta de sanatate este monitorizata in permanenta.
8. La ce sunt alergica?
Ai putea fi surprinsa afland cat de multe persoane adulte sunt alergice fara sa stie. Inainte sa iti fie rau fara sa iti dai seama de unde pana unde, vorbeste cu medicul tau pentru depistarea unor eventuale alergii in timp util.