Reprezentanţii corpului medical din cadrul Institutului declară:
“Considerăm ca ar fi total nejustificată desfiinţarea Institutului de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. “Prof. Dr. Dorin Hociotă” întrucât nu există nici argumente de ordin medical (reforma se referă la reorganizarea spitalelor mici şi neperformante) şi nici de ordin economic (reforma vizează spitalele cu datorii şi care nu se pot susţine financiar) pentru încadrarea Institutului pe lista unităţilor medicale care impun reorganizarea.”
Reformarea Institutului nu este necesară din numeroase motive, printre care câteva de ordin socio-economic sunt expuse mai jos:
Procentul cheltuielilor de personal este de 40,43%, cu alte cuvinte mult mai redus decât prevederea legală de maximum 70% din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli, potrivit prevederilor art. 197 (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii cu modificările şi completările ulterioare.Ponderea cheltuielilor cu personalul din aparatul funcţional, administrativ şi de deservire este de numai 5,62%din totalul cheltuielilor spitalului. Nu a fost nevoie de disponibilizări de personal din această categorie. Aşadar, nu suntem în situaţia de a se proceda la reducerea acestor cheltuieli.Existenţa Institutului de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. “Prof. Dr. Dorin Hociotă” ca unitate medicală cu personalitate juridică a reprezentat şi reprezintă condiţia sine qua non a tot ceea ce s-a obţinut, medical şi profesional în Institut în cei 37 de ani de la înfiinţare.
Mai mult decât atât, Institutul de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. “Prof. Dr. Dorin Hociotă”:
- Este unul dintre spitalele ORL care reprezintă ultima staţie terapeutică pentru cazurile grave, complexe din întreaga ţară – 60% din pacienţii internaţi în Institut provin din provincie;Asigură în proporţie semnificativă marile urgenţe oncologice în specialitate, care au risc vital;Reprezintă singura unitate medicală din ţară cu secţii constituite pentru TOATE supraspecializările ORL – chirurgie foniatrică şi de recuperare a vocii, expertiză audiologică şi de protezare auditivă, reabilitarea logopedică a copiilor hipoacuzici, chirurgie endoscopică, chirurgie LASER, rinoneurochirurgie, chirurgia surdităţii şi implant cohlear.
Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „ Prof. Dr. Dorin Hociotă” are o vechime de 37 ani, având ca activitate asistenţa medicală de specialitate în domeniile:
Urgenţă în specialitatea ORL şi chirurgie cervico-facială, chirurgia oncologică a capului şi gâtului; Otoneurochirurgie cu implant cohlear şi implant de tip BAHA; Explorări audio-vestibulare complexe într-un laborator unicat în ţară (rezultat din finanţarea prin programe europene);Recuperare prin protezare auditivă clasică şi digitală; Singura secţie de recuperare de foniatrie şi fonochirurgie pentru profesioniştii vocii vorbite şi cântate în ţară; Secţie de recuperare a copiilor cu dizabilităţi de vorbire şi/sau dizabilităţi de auz ce necesită îngrijiri complexe (ORL, logopedie/demutizare, psihologie şi monitorizare audiologică şi electroacustică), chirurgia de graniţă a rinobazei şi otobazei, chirurgia extractivă a corpilor străini.Institutul este cunoscut şi tratat ca un centru de urgenţe în specialitatea ORL, adresabilitatea directă a urgenţelor fiind obişnuită serviciilor de ambulanţă.
“Desfiinţarea actualei structuri juridice, fizice şi funcţionale ar însemna desconsiderarea eforturilor mai multor generaţii de medici specialişti ORL de înaltă ţinută profesională care s-au preocupat de dezvoltarea şi aplicarea unor tehnici şi tehnologii diagnostice şi chirurgicale noi precum şi a unor ghiduri, protocoale şi norme europene în practica diagnostică şi terapeutică”, mai spun reprezentanţii cadrelor medicale şi personalului auxiliar din cadrul Institutului Hociotă.
Cadrele medicale şi personalului auxiliar ale Institutului Hociotă consideră că reforma vizează în primul rând redresarea economică a sistemului sanitar, dar această reformă nu trebuie să fie aplicată uniform tuturor unităţilor medicale, indiferent de situaţia lor actuală, impunându-se o analiză pentru fiecare caz. Trebuie discriminate spitalele consumatoare de resurse bugetare şi neprofitabile cu indicatori economico-financiari deficitari de acele unităţi care încearcă printr-un efort subtanţial să-şi perfecţioneze activitatea şi să-şi optimizeze eficienţa în plan economic şi al calităţii actului medical.În această categorie se străduie să se înscrie Institutul de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. “Prof. Dr. Dorin Hociotă”.
Reforma nu trebuie să distrugă ceea ce merge bine!
Reprezentanţii cadrelor medicale şi personalului auxiliar din cadrul Institutului mai declară:
“Solicităm Guvernului şi altor organe de decizie:
- Să ia în considerare tratarea diferenţiată a Institutelor naţionale, subordonate direct Ministerului Sănătăţii, prin ”personalizarea reformei” în cazul lor, deoarece ele reprezintă vârfuri de dotare tehnologică şi de profesionalism medical în beneficiul pacientului român.Soluţii particulare ale reformei, pentru situaţii particulare!Reanalizarea proiectului de HG deoarece, în opinia noastră, sub umbrela reformei, prin desfiinţarea Institutului de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. “Prof. Dr. Dorin Hociotă” se pot obţine, de fapt, efecte nedorite şi incalculabile atât pentru pacienţi, cât şi pentru sistemul sanitar românesc.
Facem un apel la o analiză raţională, multifactorială (economico-financiară, calitate a serviciului medical, experienţa profesională, spectru de servicii medico-chirurgicale acordate pacienţilor, tipuri deservicii medico-chirurgicale unicat în plan naţional, nivelul de dotare tehnologică, baza de specializare şi supraspecializare, efortul propriu managerial şi de personal, notorietatea şi respectul de care se bucură Institutul în plan naţional şi internaţional) din partea instituţiilor de decizie!”
Institutul de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. Bucureşti
Str. Mihail Cioranu nr. 21 Bucureşti – sector 5
Tel:+40-21-410.21.70
Fax:+40-21-410.02.78