LifeStyle

Cancerul la sân: întrebări şi răspunsuri!

Mergi la medic periodic, îţi controlezi sânii lunar, însă câteodată o lovitură sau un nodul apărut din senin te pun pe gânduri. Îţi răspundem aici la câteva dintre cele mai arzătoare întrebări referitoare la cancerul la sân.

Mit: Mă dor sânii, deci înseamnă că am cancer.

Fals! Durerea în zona pieptului este comună şi poate fi cauzată de mai multe lucruri, dar nu este obligatoriu să ai cancer la sân. Ar trebui să-ţi notezi în ce perioadă apare în raport cu menstruaţia şi cât durează. În cele mai multe cazuri aceaste dureri dispar de la sine, dar dacă nu se întămplă lucrul acesta trebuie să mergi de urgenta la medic. Cauzele acestor dureri pot fi: dereglări hormonale, pilulele anticoncepţionale, kilogramele în plus, retenţia de lichide sau un sutien nepotrivit. Unii cercetători au descoperit contribuţia cofeinei la retenţia de apă în organism şi la apariţia durerilor în piept.

Mit: Dacă o adolescentă descoperă un nodul la sân, înseamnă că are cancer.

Fals! Şansele ca unei adolescante să-i apară cancer la sân sunt mult mai reduse şi este foarte puţin probabil ca o adolescentă să aibă cancer la sân. Un nodul descoperit de o fetiţă poate fi un simplu fibrom, şi nu cancer. Acesta este tare şi rotund, dar nu provoacă nici o durere. Dacă devin supărătoare aceste fibroame pot fi îndepărtate chirurgical. Nu ezita să te adresezi unui medic şi să-ţi faci un control de rutină.

Mit: Bărbaţii nu se îmbolnăvesc de cancer la sân.

Adevărat! Cazurile de cancer la sân la bărbaţi sunt de doar 1% din totalul persoanelor care suferă de această boala şi aproximativ 0.2% din toate tipurile de cancer apărute la bărbaţi.

Mit: O mamografie poate cauza cancer la sân sau poate agrava boala deja existentă.

Fals! Mamografia nu cauzează cancer la sân şi nici nu agravează un început de cancer, dar te expui totuşi unui nivel de radiaţii, chiar dacă este foarte scăzut. Va trebui să te fereşti de mamografii doar dacă eşti însărcinată. În orice caz, este esenţial să ceri sfatul medicului.

Mit: Ai implanturi şi nu poţi face mamografii.

Fals! Femeile cu implanturi de silicon pot face mamografii şi chiar este indicat să le facă periodic, dar trebuie să precizeze că are implanturi, deoarece se folosesc tehnici speciale. Testul va dura mai mult şi va fi mai delicat cu tine. O intervenţie chirurgicală la nivelul unui sân cu implant nu va lăsa urme vizibile, dar cere întotdeauna părerea mai multor medici.

Mit: Loviturile la sâni cauzează cancer.

Parţial fals! Loviturile nu cauzează cancer, iar dacă sunt extrem de violente, pot produce acumulări de sânge sub piele, care vor arăta ca nişte noduli. Corpul îi va reabsorbi cu timpul şi te vei vindeca. Dar după o astfel de lovitură nu ar trebui să mai chiuleşti de la control, iar o mamografie ar putea să-ţi alunge orice îndoială.
Sursa: www.idieta.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *