Compania RFV, specialist în modernizarea sistemelor de termoficare, a câştigat licitaţia anunţată de Consiliul Local Zalău pentru modernizarea şi întreţinerea sistemului de termoficare al oraşului. În următorii patru anii, RFV va investi 130 de milioane RON în modernizarea sistemului de termoficare centralizat. În plus, apa caldă va sta la dispoziţia consumatorilor 24 de ore din 24 şi nivelul căldurii va putea fi reglat separat.
Azi, Consiliul Local Zalău a anunţat câştigătorul licitaţiei privind modernizarea şi operarea serviciului public de termoficare. Prin acest anunţ, compania RFV câştigă cea de-a doua licitaţie pentru reînnoirea şi operarea unui sistem de termoficare al unui oraş din România.
Compania RFV este listată la bursa din Budapesta şi are numeroase referinţe privind construirea unor sisteme de termoficare economice şi fiabile în Ungaria şi România. Compania a modernizat sistemul de termoficare din Gheorgheni iar locuitorii oraşului au putut remarca îmbunătăţirea serviciului încă din anul preluării.
Investiţia ce va fi demarată, în valoare de aproximativ 130 milioane RON, va include modernizarea, dezvoltarea şi întreţinerea pe 49 de ani a sistemului centralizat de termoficare. Proiectul va începe cu procurarea principalelor instalaţii după semnarea contractului în septembrie, în următorul sezon de încălzire serviciul fiind îmbunătăţit semnificativ. Noua aparatură de producere a agentului termic va fi pusă în funcţiune în luna august 2011.
În trecut, sistemul central de termoficare al oraşului Zalău a fost utilizat de 21.000 de apartamente, numărul acestora scăzând din cauza serviciului nesigur şi de slabă calitate. În prezent, sunt branşate la sistem 750 de apartamente şi 31 de instituţii. Studiile locale sprijină aşteptările companiei RFV, care consideră că, în 2 ani, majoritatea populaţiei va solicita din nou serviciul public de termoficare. Această tendinţă pare să fie întărită şi de cadrul legislativ care, mai nou, îi obligă pe cei care se debranşează să înnapoieze pierderile suferite de reţea din cauza debranşării lor.
Având în vedere siguranţa şi eficienţa sistemului, RFV se bazează pe surse de energie reînnoibile, pe lângă îmbunătăţirea gradului de utilizare a energiei folosită de sistem. Pentru a putea deservi consumatorii industriali, compania plănuieşte să pună în funcţiune un sistem cu grad ridicat de eficienţă, bazat pe utilizarea technologiei cogenerative. Agentul termic va fi produs în mare parte de cazane ce folosesc biomasă. Prin investiţia ce vizează reînnoirea sistemului, compania va creşte semnificativ gradul de eficienţă al reţelei şi nivelul serviciului oferit de către aceasta.
Pe lăngă consumatorii persoane fizice, compania va deservi şi consumatorii industriali din zonă. Din cauza insuficienţei serviciului anterior, mulţi consumatori industriali s-au debranşat. Soluţia oferită de RFV face posibilă procurarea agentul termic la un preţ scăzut, acesta fiind mai ieftin decăt dacă ar fi produs în regim individual.