Sporturile de rezistenţă previn depresia
Sporturile de rezistenţă sunt un antidot împotriva depresiei, cu condiţia să fie practicate de una-trei ori pe săptămână, este de părere un expert german, citat de agenţia DPA.
„Sporturile de rezistenţă fac să crească nivelul de serotonină din sânge”, spune Dieter Breithecker, de la o asociaţie guvernamentală la Wiesbaden care promovează exerciţiile fizice şi poziţia corectă.
Serotonina este hormonul care răspunde de starea de bine, de calm, de linişte din organismul nostru şi se găseşte mai ales în creier. Ca neurotransmiţător, ea este importantă în transmiterea impulsurilor nervoase. Cercetările ştiinţifice au arătat că o lipsă de serotonină poate fi una din principalele cauze ale depresiei. Un nivel scăzut de serotonină înseamnă o stare depresivă, anxioasă, tulburări de somn.
Serotonina e implicată şi în senzaţia de somnolenţă asociată cu trezitul mult prea târziu, printr-un mecanism extrem de simplu: când soarele apune, serotonina e transformată în melatonină, iar la răsăritul soarelui acest proces se opreşte (numai în stare de veghe). Legătura între producţia de serotonină şi alternanţa zi-noapte explică de ce oamenii, se pare, sunt mai fericiţi în timpul verii (datorită duratei mai mari a zilei).
Alergarea, mersul rapid, mersul pe bicicletă şi înotul figurează printre sporturile de rezistenţă care au efect pozitiv în alungarea depresiei. „Practicarea acestor sporturi în aer liber este deosebit de benefică”, spune Breithecker, adăugând că lumina şi razele soarelui joacă şi ele un rol important în menţinerea unor niveluri sănătoase de serotonină.
Sursa www.evenimentul.ro