Multi parinti considera ca sarcina de a-i invata pe copii sa citeasca le revine educatorilor si invatatorilor din primii ani de scoala. Copilul insa poate invata mai bine si mai repede sa citeasca ajutat de parinti decat de un strain, iar copiii care merg la scoala, stiind inca de acasa sa citeasca, au in plus in fata celorlalti colegi.
Probabil ca vei invoca lipsa de timp, insa vei vedea ca nu este nevoie de ore intregi dedicate cititului, ci doar de cateva zeci de minute petrecute cu copilul tau.
La varste mici, atunci cand copilul nu stie inca sa vorbeasca, ii poti face cadou nu doar jucarii, ci si carti. Bineinteles, carti destinate copiilor. Conteaza foarte mult vizualul, asa ca ofera-i carti cu imagini mari, colorate. Practic, iti familiarizezi copilul cu tot ce inseamna hartie si print, iar cartile vor deveni un alt soi de jucarii.
Treptat, dupa varsta de un an, un an si jumatate, copilul poate avea in fata si text. Te poti rezuma la cuvinte scrise cu litere foarte mari. Gasesti cu siguranta astfel de carti la raioanele de literatura pentru copii. Pana la identificarea literelor de catre copil, ii poti citi in fiecare seara povesti. Prin simplul fapt ca esti ascultata de copil il familiarizeaza pe acesta cu tot ce inseamna cuvinte si legarea lor. Ii poti facilita foarte mult intelegerea unui text anume, chiar daca deocamdata doar la nivelul subconstientului.
O data cu cresterea in varsta, aproximativ dupa varsta de doi ani, il poti determina sa pronunte si sa citeasca primele litere sau chiar cuvinte intregi. Arata-i litera si spune-i care este sunetul, astfel incat copilul sa faca legatura dintre simbol si pronuntarea lui verbala. De aceasta data, repetitia este cea mai eficienta metoda de a-l invata sa recunoasca literele. De cele mai multe ori insa, copiii sunt foarte curiosi si intreaba singuri ce anume reprezinta o litera sau un cuvant anume.
Dupa varsta de 3-4 ani il poti ruga pe el sa iti citeasca. Corecteaza-l cu blandete atunci cand greseste si nu te panica in momentul in care pare ca nu se descurca. Unii copiii sunt mai receptivi la lucrurile noi, in timp ce altii invata mai greu.
Nu astepta sa inceapa scoala pentru a invata sa citeasca. La 6 sau 7 ani poate fi intrecut de alti copii care stiu deja sa citeasca. Cateva ore petrecute cu copilul tau in fiecare seara, in compania unei carti, ii vor fi extrem de benefice atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Dezvolta-i in timp o pasiune pentru carti. Poate ca nu va iubi literatura, insa va avea nevoie de capacitatea de a citi tot restul vietii, pentru a putea invata, indiferent de domeniu. In plus, cititul il ajuta in special sa isi dezvolte un vocabular bogat. Nu minimiza importanta acestui aspect, deoarece, indiferent de domeniul in care va activa la maturitate, va trebui sa stie sa comunice, in scris sau verbal.
Cateva sfaturi pe scurt:
– repetitia este mama invataturii: prin repetitie il poti ajuta pe copil sa-si insuseasca principalele aptitudini de a vorbi, citi si ulterior, de a scrie
– un efort mic pentru un rezultat major: nu te gandi ca trebuie sa pierzi ore intregi incercand sa iti inveti copilul sa citeasca. Ai nevoie doar de cateva minute zilnic, iar obiceiul in sine trebuie sa para unul firesc si placut. Altfel, copilul tau il poate percepe ca pe o povara si implicit va deveni dificila comunicarea dintre el si parinte
– ofera-i carti cadou si treptat lasa-l pe el sa isi aleaga cartile pe care le doreste. Chiar daca initial le va selecta exclusiv dupa criteriul ilustrativ, in timp va sti sa isi aleaga lecturile potrivite.
Sursa www.stilfeminin.ro