Despre copii, Evenimente

Educatia pilon central in dezvoltarea persoanei cu autism si un drept fundamental

AUTISM ROMANIA, Asociatia Creativ si Centrul de Resurse Juridice vor organiza in zilele de 5 si 6 iulie, la Bucuresti, Hotel Ibis, Palatul Parlamentului (Sala Eminescu), Strada Izvor, nr 82-84, prima conferinta nationala, cu participare internationala, dedicata educatiei copiilor, tinerilor si adultilor cu tulburari din spectrul autismului (TSA) din Romania. Conferinta, denumita Educatia pilon central in dezvoltarea persoanei cu autism si un drept fundamental, este organizata in cadrul proiectului Un punct de sprijin pentru familiile cu copii cu autism, , finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE) .

Conferinta este cel mai important eveniment si primul dedicat educatiei a copiilor si tinerilor cu autism, ce va radiografia situatia privind accesul la educatie, repectiv calitatea educatie oferite acestora. Au fost invitati sa participe reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetrii si Tineretului (MECTS), ai Agentiei Nationale pentru Persoanele cu Handicap, ai Asociatiei Natioanle pentru Protectia Familiei si Drepturilor Copilului. Ca invitati din afara tarii vor participa prof. dr. Rita Jordan si lector dr. Glenys Jones, experte la Universitatea din Birmingham pe problematica educatiei persoanelor cu TSA, care vor sustine cite o prelegere si cite un workshop.

Prin acest eveniment organizatiile initiatoare doresc sa atraga atentia MECTS asupra problemelor cu care se confrunta la scoala copiii cu Tulbuari din spectrul autismului si totodata sa solicite introducerea explicita in legislatie a autismului ca o categorie distincta in rindul categoriilor de nevoi speciale si reglementarea acestuia intr-un act normativ special. Copiii cu autism au parte la scoala mai mult de asistenta si mai putin de educatie, ceea ce le afecteaza dezvoltarea ulterioara ca adulti, integrarea in viata de familie si in comunitate. Copiii nostri au nevoie de programe de interventie terapeutic educationala cat mai timpurie (ante si preascolara), In acest moment, scolile nu sunt pregatite sa-i primeasca pe copiii cu TSA, iar acestia sint discriminati prin lipsa masurilor pozitive ale autoritatilor si institutiilor responsabile, spune Liuba Iacoblev, presedinta AUTISM ROMANIA.

Conferinta va constitui si un cadru de promovare a unei propuneri de politica publica pentru educatia copiilor si tinerilor cu TSA . Prin acesta propunere, AUTISM ROMANIA doreste sa initieze schimbari legislative in domeniul educatiei speciale pentru toti copiii cu nevoi educationale speciale si in mod deosebit pentru copiii si tinerii cu Tulburare din spectrul autismului.

Liuba Iacoblev
Presedinte AUTISM ROMANIA
0761 104 432
president@autismromania.ro
www.autismromania.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *