CARTE BUNA

Orhan Pamuk – Ma numesc Rosu, la editura Curtea Veche

Orhan Pamuk - Ma numesc RosuAnul editorial 2005 a fost dominat pe plan international de numele unuia dintre cei mai talentati, dar si controversati scriitori turci contemporani – Orhan Pamuk, autor asumat deopotriva si de Europa ca una dintre vocile cele mai valoroase si originale ale ultimilor ani. Scrierile sale, traduse in aproape patruzeci de limbi, s-au bucurat de o pleiada de premii, precum si de cronici si recenzii entuziaste in intreaga lume.

In toamna lui 2005, Pamuk a fost vedeta Targului de Carte de la Frankfurt, unde i-a fost acordat presigiosul Friedenspreis (Premiul Pacii), numele sau alaturandu-se galeriei altor laureati celebri: Vaclav Havel, Mario Vargas Llosa, Susan Sontag, Peter Esterhazazy si altii.

“O stea s-a ivit la rasarit: Orhan Pamuk” The New York Times Book Review

Ma numesc Rosu, romanul polifonic care deschide seria de autor ORHAN PAMUK la Editura Curtea Veche, este deopotriva o fantezie, un basm demn de O mie si una de nopti, dar si un puzzle filozofic croit pe muchia istoriei, la granita dintre Orient si Occident: o captivanta calatorie caleidoscopica printr-un Istanbul nelinistit si crepuscular, in care se intalnesc arta, religia, iubirea, sexul si puterea.
Intriga politista proiectata in lumea fascinanta a miniaturistilor din Imperiul Otoman de la sfarsitul secolului al XVI-lea este un pretext, iscusit gasit, de a cutreiera prin arabescurile unei ambigue povesti de dragoste pentru cei doritori de romanturi, prin volutele istoriei si geografiei pentru cei fascinati de lumea otomana, cea persana sau indepartat asiatica, prin arta, literatura si caligrafie pentru cei pasionati de miniatura, pictura si lectura. In inima cartii, se ascunde insa o meditatie profunda, de o incontestabila acualitate, asupra statutului imaginii in lumea islamica, asupra rosturilor, conditionarilor si constrangerilor artistului, asupra deziluziei, timpului si uitarii intr-o lume in vesnica schimbare.
Un roman construit cu mestesug de miniaturist, ce reuseste sa vrajeasca oricand, pe oricine.

Mai multe pe www.curteaveche.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *