În perioada 7-9 mai 2010, Asociația GeoD pentru Promovarea Geodiversității vă așteaptă în parcul Unirii, la cea de-a doua ediție a Festivalului Național al Organizațiilor Neguvernamentale din România – ONGFest, pentru a vă prezenta proiectele pe care le derulează în acest an.
Pe agenda de lucru a Asociației GeoD se găsește proiectul de promovare a ştiinţelor pământului prin reconstituirea mediilor de viață preistorice – Peisaje dispărute, proiectul de promovare a patrimoniului natural şi cultural-istoric al sitului de interes comunitar Dealurile Agighiolului, a cărui custodie pentru cinci ani a fost încredinţată Asociaţiei GeoD și de asemenea, proiectul educațional-pilot Tabăra Junior Ranger – Măcin, 17-20 iunie 2010, care vizează popularizarea valorilor patrimoniului natural din zona munţilor Măcin în rândul populației de vârstă școlară.
Un alt proiect de popularizare a ştiințelor pământului – Muzeul Virtual al Geodiversităţii – își propune să explice geologia prin imagini, diorame, reconstituiri ale vechilor medii de viaţă, dosare multimedia cu filme documentare, interviuri, imagini şi articole explicative.
Dinozaurii pitici din Transilvania și Geoparcul minier “Ocna de Fier” sunt două proiecte de anvergură care-și propun să valorifice patrimoniul natural și cultural prin identificarea și promovarea particularităților regiunilor respective. Ideea expoziției itinerante Dinozaurii pitici din Transilvania îi aparține paleoartistului canadian Brian Cooley. Dintre cele 10 specii de dinozauri descoperite pe “insula Haţeg”, expoziția va cuprinde reconstituirile în mărime naturală a cinci dinozauri. Geoparcul minier “Ocna de Fier” reprezintă o inițiativă a Asociației GeoD pentru crearea unui geoparc minier la Ocna de Fier din Banat, în colaborare cu autoritățile locale.
Pentru a da puțină culoare participării la ONGFest, Asociația GeoD în colaborare cu Școala nr.190 “Marcela Peneș” vor prezenta mini-expoziția Natura și noi realizată în cadrul proiectului național de educație ecologică “Școala Arborilor”.
Parteneri: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Școala nr.190 „Marcela Peneș”, Suluk Regia, Blopmedia.ro.
Înfiinţată in 2005, Asociaţia GeoD promovează diversitatea geologică prin activitaţi educaţionale şi prin proiecte de protecţia mediului cu scop declarat de îmbunătăţire a percepţiei publice din România asupra geodiversităţii, prin conştientizarea importanţei ştiinţelor geologice în managementul naţional şi internaţional al mediului natural.
www.ageod.org