La moldoveni, ziua in care se sarbatoresc cei 40 de Mucenici este foarte indragita, mai ales de barbatii care s-au obisnuit sa spuna ca data de 9 martie este ziua lor. Multi dintre exponentii tagmei barbatesti inteleg gresit mesajul zilei, cei 40 de sfinti fiind mai lesne inlocuiti de 40 de pahare.
Sfinti, mucenici…
Pe 9 Martie, femeile pregatesc Mucenicii sau sfintisori, cum li se mai spune. Doamnele care nu au timp apeleaza la laboratoarele de panificatie. In zona Botosaniului, au devenit chiar o afacere profitabila. Firmele de panificatie inregistreaza comenzi cu trei sau patru saptamani inainte.De cativa ani, oamenii s-au obisnuit sa nu mai munceasca acasa. Noi avem o reteta a noastra: mucenicii se fierb intr-o zeama dulce preparata din miere, zahar, nuca pisata, scortisoara. Sunt foarte gustosi si avem clienti. Ziua asta ne aduce incasari chiar foarte mari. Facem in forma de 8, de albina, de porumbel, cum ne solicita clientii. Traditional este in forma de opt, dar cine mai tine cont de traditie astazi cand simbolul puterii este E, de la euro, a spus Mircica Paveliuc, patronul unei fabricute de paine.
in aceasta zi, potrivit traditiei, barbatii trebuie sa bea 40 de pahare cu vin, vin care reprezinta sangele varsat de cei 40 de sfinti.Eu fac de fiecare data sfinti in casa. Asa imi place mie, sa miroase a coptura. Ma scol de dimineata, framant cate o ora la ei, cu o singura mana. Apoi ii coc, ii dau cu miere si nuca. Numai ca nu prea am satisfactia muncii. Barbatul meu nu prea stie sensul sarbatorii. Vine de la munca pe sapte carari. Asa stie el ca trebuie sa bea 40 de pahare. Daca de 8 Martie ma bucur de flori si atentie, a doua zi e plin de nervi si de tristete, a spus Paula Istrati.
Gospodinele duc o parte din sfinti la biserica, unde sunt dati de pomana oamenilor sarmani. Sfintisorii sunt asteptati cu nerabdare si de copii.Ma gandesc ca la scoala mai vin copii cu sfinti si nu vreau sa-i fie pofta si de fiecare data ii pun in ghiozdan sa aiba. Daca nu am timp sa fac, merg la brutaria din cartier si pentru cativa banuti nu mai muncesc atat, a spus mamica unui scolar de clasa a patra.
Traditii de criza
Anul acesta, sfintisorii au pret de criza la magazinele de panificatie din oras.Am lasat pretul la 0.7 lei. Ma gandesc ca e criza si fiecare vrea sa manance un sfintisor sau sa dea de pomana. Anul trecut am avut la un leu bucata, deci e un efort din partea noastra acum, a spus Mircica Paveliuc.
Traditia celor 40 de mucenici este vie in zona Botosaniului si sintagma nici o casa fara sfintisori s-ar putea traduce fara greseala. Muzeograful Gheorghe Median este convins ca va ramane cea mai indragita sarbatoare, dupa Paste si Craciun. „ Ziua celor 40 de mucenici se sarbatoreste frumos. Traditia cere mancare si bautura pentru a celebra inceputul anului agrar. Este si o ocazie pentru curatenie sau pentru a sarbatori Ziua Barbatului, de ce nu?, dar si un semn al primaverii. Se spune ca de ziua Mucenicilor se deschid mormintele si portile Raiului, au loc obiceiuri care alunga iarna si deschid valea primaverii. in credinta populara, 8 martie este ultima zi a Babelor, zile reci de iarna, in timp ce 9 martie prevesteste zilele Mosilor, zile mai calde, de primavara, a spus Gheorghe Median. .
O reteta gustoasa
Pentru aluatul din care se fac mucenicii este nevoie de 250 grame faina; 120 ml apa calda si sare. Este indicat ca in seara de 8 martie sa se pregateasca aluatul din care se vor modela mucenicii. Se iau bucatele de aluat din care se vor modela snururi lungi si subtiri, care se vor impleti. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste ei se presara faina.
A doua zi, mucenicii se trec prin sita pentru a-i scutura de faina, apoi se pun la fiert intr-un sirop preparat din urmatoarele ingrediente: apa, sare (un varf de lingurita), coaja de la o lamaie (rasa) si zahar.
Se pune apa la fiert, iar cand clocoteste, se adauga mucenicii. Se adauga coaja de lamaie, iar cand mucenicii incep sa fiarba, se completeaza cu zaharul. Mucenicii sunt fierti cand se ridica la suprafata. Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara. Alaturati celor 40 de pahare, mai mult simbolice!
Liliana Anutei
Nimic nu ar putea inlocui sfintisorii facuti in rola sobelor de la tara care in vreme rece sunt de real ajutor in prepararea copturilor. Femeile din casele taranesti indeplinesc un adevarat ritual cand vine vorba de framantat si impletit sfintisori. Mucenicii trebuie sa fie musai crescuti de un deget jumatate, nu mai mult si nici mai putin, altfel se fac de rasul gospodinelor la biserica din sat. „ De atatia ani, nu pot sa zic, m-am obisnuit, ii fac la ochi. Dar inainte ii faceam uscati, la primii mei sfintisori, ii faceam cu gaura prea mare, prea crescuti. Experienta inseamna sfintisori bine crescuti, suficient de rumeniti, scaldati in nuca in doua cu mierea de albine. La noi in sat se da de pomana cite doi-tre sfinti la fiecare sau cum are omul, dupa posibilitati. De multe ori ma gandeam ca unele femei, mai puturoase de la nou s-au invatat cu narav. Vin la biserica mai mult pentru primit pomana. Nu muncesc, nu chiompaiesc la facut suluri din aluat sau la modelat cifra opt perfect†a spus Maria Ailenei din Stauceni. Femeile satului recomanda gospodinelor de la oras sa sfinteasca casele cu aroma sfintisorilor copti in bucatariilor proprii. Bucatile de paine cumparate de la brutarie, chiar daca au forma cifrei opt nu se pot numi sfinti. Au iesit tot felul de chioscuri de paine de astea. Stiu ca mai iau de acolo colacii de pomana. Dar sfintisorii, dupa cum am inteles de la bunica si mama mea, trebuie facuti in casa, acolo unde este mana de femeie. Nu-i o sarbatoarea asa…zisa din gura 40 de sfinti. E postul Mare si nu ne aflam in treaba sa sarbatorim asa aiurea. Are o traditie, o semnificatie. Se zice ca e pacat sa nu bei 40 de pahare, dar asta se spune asa ca o vorba, nu chiar sa bei, cum vad la vecinii mei. O incep de pe 8 martie, ca e Ziua femeii si continua a doua zi ca, deh e 40 de sfinti, dar nici habar nu au de ce e sarbatoarea asta. Asa ca, doamnelor de la oras, ca-s niste doamne nu ca mine cu mana la vaci, sa coaca in casa, sa vada colacii, sa miroase sotul o coptura. O sa vada ca e bine a recomandat tanti Maria Ailenei. (L.A.)
Sursa: www.evenimentul.ro