Dupa ce ati luat decizia de a va unii vietile si sunteti hotarati sa faceti pasul “cel mare”, urmeaza organizarea “nuntii”, la care, desi evenimentul in sine dureaza numai o zi si o noapte, pregatirile necesita luni intregi.
Pentru a nu intra in panica si pentru a fi siguri ca va iesi asa cum visati este bine sa incepeti pregatirile cam cu un an inainte de nunta.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa stabiliti data nuntii, hotarati care doriti sa fie suma pe care o alocati evenimentului, apoi trebuie sa cautati un local unde va avea loc petrecerea. Localurile se rezerva cu aproximativ un an inainte de nunta.
Atunci cand vorbiti sa rezervati localul, interesati-va si de pretul meniului si ce sortimente de mancare puteti alege.
In general meniul trebuie sa includa un platou cu aperitive, peste, sarmale, friptura si bauturi, dar se poate personaliza in raport cu preferintele fiecaruia.
In functie de buget, trebuie sa stabiliti numarul de invitati.
Alegeti locurile unde se vor desfasura cununia civila si cea religioasa. Mergeti la biserica unde doriti sa oficializati casatoria religioasa si vorbiti cu parohul.
Pentru casatoria civila aveti nevoie de urmatoarele acte: actele de identitate, certificatele de nastere in original si copie, certificat medical prenuptial, timbre fiscale si o declaratie de casatorie care se completeaza la Oficiul Starii Civile. In cazul in care unul dintre soti a mai fost casatorit sau este vaduv, este necesar certificatul de divort, hotararea judecatoreasca definitiva de divort sau certificatul de deces al sotului anterior.
Muzica este unul dintre cele mai importante elemente in cazul unei nunti, asa ca trebuie sa o alegeti cu mare atentie. Daca doriti ca in noaptea nuntii sa aveti muzicanti, trebuie sa vorbiti cu ei cam cu 8 luni inainte si chiar daca dati putin mai multi bani, alegeti o formatie care sa interpreteze mai multe genuri de muzica si care sa fie capabili sa intretina o atmosfera placuta.
Tot cu aproximativ 7-8 luni inainte de nunta trebuie sa va alegeti si nasii, domnisoarele si cavalerii de onoare, deoarece au si ei anumite responsabilitati si trebuie sa dispuna de timp suficient sa le realizeze.
Incepeti din timp cautarea rochiei de mireasa si a costumului mirelui, a accesoriilor, achizitionarea verghetelor si planificarea lunii de miere.
Alcatuiti lista invitatilor cu aproximativ patru luni inainte de nunta si comandati invitatiile.
Vorbiti cu cameramanul si fotograful din timp si angajati o firma de decoratiuni.
Mireasa trebuie sa-si faca programare la coafor si sa consulte un stilist pentru a sti ce stil de coafura i se potriveste.
Cam cu 2 luni inainte de nunta trebuie sa aveti definitivata lista invitatilor si sa aveti cumparate costumul mirelui si rochia de mireasa, precum si accesoriile.
Invitatiile se trimit cu aproximativ o luna si jumatate inainte de nunta, perioada in care se face si comanda pentru aranjamentele florale, florile de pus in piept si marturii.
Cam cu trei saptamani inainte de nunta trebuie sa rezervati ziua si ora la Oficiul Starii Civile, sa rezolvati problema transportului invitatilor si sa va alegeti ce tip de tort si prajituri doriti.
Cu cat se apropie data nuntii, cresc si micile sarcini pe care le aveti de facut pentru a stabili ultimele detalii. Ar fi bine sa rugati rudele si apropiatii sa va ajute cu lucrurile pe care nu trebuie sa le faceti neaparat voi.
Cam cu 2 saptamani inainte de nunta se depun actele pentru cununia civila, se strang confirmarile invitatilor si se stabilesc detaliile cu fotograful, formatia sau dj-ul si cameramanul.
Cu o saptamana inaintea nuntii comandati tortul, confirmati la restaurant numarul de persoane si stabiliti locurile invitatilor la mese.
Tortul trebuie sa il ridicati in ziua nuntii pentru a fi siguri ca este proaspat si ca va fi in siguranta.
Daca urmati aceasta ordine si reusiti sa faceti toate lucrurile la timp, cu siguranta va va fi mult mai usor si va veti putea bucura de ziua nuntii voastre asa cum trebuie.
Lavinia Nistor