Primăria Municipiului Bucureşti şi ArCuB, în parteneriat cu Jurnalul Naţional prezintă TEATRUL DE NOAPTE cu acces gratuit pentru public în teatrele bucureştene, în data de 28 octombrie, începând cu orele 22.00 până noaptea târziu.
După popularitatea de care s-a bucurat evenimentul Zilele Bucureştiului 2009, când la iniţiativa Primăriei Municipiului Bucureşti în programul cultural au avut loc spectacole de teatru cu intrare liberă pentru public, ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale vă invită să vizionaţi nocturnele teatrelor bucureştene din data de 28 octombrie.
În cadrul evenimentului vor participa: Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Mic, Teatrul Foarte Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Naţional, Teatrul Nottara, Teatrul Act, Teatrul Bulandra, Teatrul Luni de la Green Hours, La Scena, Teatrul Montage la Galerie şi Centrul Naţional al Dansului.
Toate spectacolele încep de la orele 22.00, excepţie făcând Teatrul Odeon şi Teatrul Act care au programat ora 23.00 ca oră de desfăşurare. A doua reprezentaţie a Teatrului Luni de la Green Hours are loc după miezul nopţii. Piesa Teatrului Montage la Galerie se joacă de două ori.
Accesul spectatorilor se va face in limita locurilor disponibile.
Parteneri media: Jurnalul, hotnews.ro, b24fun
PROGRAM
TEATRUL DE COMEDIE
Strada Sfântul Dumitru 2
Sala Mare, orele 22.00
Sunt un Orb
Recital extraordinar Horaţiu Mălăele
Durata 1 h
Recitalul este compus dintr-o pleiadă de poezii. Mălăele vorbeşte de dragoste animalieră, picturală, de mamă, de partid, prin versurile lui Nichita Stănescu, Teodor Pâcă, George Topârceanu, Emil Brumaru, Mircea Micu, George Ţărnea, Geo Dumitrescu, Nazim Hicmet, Adrian Păunescu
TEATRUL DE COMEDIE
Strada Sfântul Dumitru 2
Sala Studio, orele 22.30
Fitness de Jacques De Decke
Regia Mihai Bisericanu
Cu Mihaela Teleoacă
Durata 1 h
‘Avem strictă nevoie de comunicare, de adevăr în relaÅ£ia cu cei din jur…Multe necazuri ni le provocăm singuri, atât din teama de a fi sinceri, de a ne apropia unii de alÅ£ii, cât ÅŸi din lipsa de respect poate faţă de cei din preajmă…Putem avea mulÅ£umiri în viaţă doar dacă reuÅŸim să fim comunicativi, atât prin cuvânt cât ÅŸi prin gest. Un eseu atractiv, amar-umoristic despre relaÅ£iile dintre oameni.†(Mihaela Teleoacă)
TEATRUL ODEON
Calea Victoriei 40-42
Orele 23.00
Ionesco – 5 piese scurte de Eugen Ionescu
(Îi cunoaşteţi?, Salonul auto, Guturaiul oniric, Lacuna, Fata de măritat)
Regia Alexandru Dabija
Cu Dorina Lazăr, Oana Ştefănescu, Antoaneta Zaharia, Ionel Mihăilescu, Gelu Niţu, Mircea Constantinescu, Pavel Bartoş
Durata 1h 10’
Spectacol cu supratitrare în limba franceză
„Un spectacol inteligent, unitar, în care actorii, excelenţi, bine distribuiţi, puşi în valoare şi bine conduşi, schimbă înfăţişări şi tipuri, dar păstrează o unitate de stil. O construcţie delicată şi riguroasă, fără nimic redundant. Un spectacol minunat.†(Liviu Ornea, Teatrul azi)
TEATRUL MIC
Strada Constantin Mille 16
Orele 22.00
poimâine alaltăieri de Gianina Cărbunariu
Regia Gianina Cărbunariu
Cu Mădălina Ghiţescu, Paula Gherghe, Virgil Aioanei, Carmen Florescu, Rolando Matsangos
Durata 1h 45’
O comedie cinică, ce ne face să privim prezentul din perspectiva viitorului.
„Ideea de bază a spectacolului a fost un exerciţiu de imaginaţie: ce se va întâmpla cu noi în 20, 30, 50 de ani şi în ce măsură ceea ce facem acum va avea un efect mai târziu? Toate lucrurile pe care noi le-am plasat într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, mai mult sau mai puţin posibil îşi au punctul de pornire în fapte reale pe care le-am observat fiecare dintre noi, în dilemele pe care le trăim chiar în acest moment. În plus, viitorul imaginat nu e unul singur, pentru că fiecare scenă propune o posibilitate, o perspectivă, care poate fi complementară sau contradictorie în raport cu celelalte scene. „Distanţa†pe care am dorit să ne-o luăm prin raportarea la prezent ca şi cum ar fi trecut am considerat-o ca fiind o sursă bună pentru lărgirea spaţiului lăsat liber creativităţii. Această distanţare a intenţionat şi posibilitatea unei raportări ironice şi patetice în acelaşi timp. Interdicţiile, modele, fobiile, obiectele care fac parte din viaţa noastră obişnuită, senzaţiile pe care le trăim, deciziile pe care le luăm – toate aceste lucruri pe care le luăm drept normale şi abia dacă mai avem timp să ne uităm la ele îndeaproape, au fost materialul de bază al întregului proces. Nu ne-am propus să facem un spectacol de science-fiction, ci un spectacol în care unele din lucrurile care există deja la acest moment să fie exagerate, supradimensionate, duse atât de departe cât ne-a permis nouă imaginaţia. Tocmai pentru a putea fi de fapt privite mai bine.†(Gianina Cărbunariu)
TEATRUL FOARTE MIC
Bulevardul Carol I 21
Orele 22.00
Mă tot duc
Adaptare liberă după W. Shakespeare, Marc Dore
Regia Oana Pellea, Mihai Sandu Gruia
Cu Oana Pellea, Mihai Sandu Gruia
Durata 1 h 15’
Un spectacol plin de tandreţe şi nobilă simplitate.
Ascunşi după două nasuri de clown, pe o scenă pustie, doi actori cu sufletul în palmă, îşi pot permite să arate lumii că singura speranţă este în vis şi în iubire.
TEATRUL METROPOLIS
Strada Mihai Eminescu 89
informaţii la telefon: 021 210 51 08 / 0728 138 265
Orele 22.00
Cum m-am lăsat…
după un roman de Hannes Stein adaptat de Anca Sigartău
Regia Bogdan Muntean
Cu Anca Sigartău şi 1-Q SAPRO
Durata 1 h
“Un spectacol în care întâlnim pe scenă doi artişti diferiţi, Anca Sigartău şi 1-Q Sapro, dar cu un mesaj comun, dovedindu-ne că oricât de diferiţi am fi şi indiferent de modalitatea de exprimare, ARTA este un alt strigăt, este o dorinţă de a zgudui societatea din nepăsarea cu care ne otrăveşte viaţa.†(Bogdan Muntean)
TEATRUL NAÅ¢IONAL
Bulevardul Nicolae Bălcescu 2
Sala Mare, orele 22.00
Comedia norilor după Aristofan
Regia: Dan Tudor
Cu Alexandru Bindea, Mircea Albulescu, Răzvan Oprea, Ileana Stana Ionescu, Simona Bondoc, Oana Vânătoru, Afrodita Androne, Raluca Petra, Victoria Dicu, Ovidiu Cuncea, Monica Davidescu, Ilinca Goia, Dragoş Ionescu, Andrei Duban, Silviu Oltean, Eduard Adam, Mihai Calotă, Daniel Badale, Axel Moustache
Durata 1 h 20’
O versiune modernă şi surprinzătoare, în care muzica şi umorul dau spectacolului ritm şi culoare, eleganţă şi rafinament. O satiră antică de o actualitate fierbinte, în care raţionamentul strâmb şi judecata nedreaptă falsifică realitatea, pervertesc valorile, ocolesc adevărul şi legea. O piesă în care vom recunoaşte discursurile miliardarilor de carton şi retorica demagogică a unor impostori pentru care oamenii cinstiţi devin o pradă uşoară. Un spectacol care demonstrează că societatea a rămas aproape neschimbată timp de 2400 de ani.
TEATRUL NOTTARA
Bulevardul Magheru 20
Sala George Constantin, Orele 22.00
Hangiţa de Carlo Goldoni
Regia Tino Geirun
Cu Constantin Cotimanis, Alexandru Jitea, Gabi Răuţă, Adrian Văncică, Crenguţa Hariton / Daniela Minoiu, Anca Bejenaru, Anda Caropol
2 h
TEATRUL ACT
Calea Victoriei 126
Orele 23.00
Capra sau Cine e Sylvia?
Regia Alexandru Dabija
Cu Marcel Iureş, Emilia Dobrin, Constantin Drăgănescu, Marius Damian
Durata 2 h
“Fără îndoială una dintre cele mai înţelepte şi comice piese pe care Albee a scris-o vreodată.†(New-York Post)
TEATRUL BULANDRA
Strada Jean Louis Calderon 76
TEATRUL LUNI DE LA GREEN HOURS
Calea Victoriei 120
Orele 22.00
Undo 90 după Do Over de Frederik Stroppel
Regia Radu Apostol
Cu Andreea Bibiri, Cosmin SeleÅŸi
Durata 1 h 30’
Ai o relaţie? Ai probleme? Un simplu UNDO ţi-ar prinde foarte bine. Dennis, un temerar absolvent al Institutului de Proiecţii Astrale Shirley MacLine se proiectează în anul 1990, în casa primei sale iubite, Lisa.
Orele 00.30
Stă să plouă de Lia Bugnar
Regia Lia Bugnar
Cu Marius Manole, Maria Buză, Antoaneta Cojocaru, Lia Bugnar/Tania Popa
Durata 1 h
“Stă să plouă n-are nici o legătură cu anunÅ£urile meteo. Dar are legătură cu România până la comanda Hoo!!! Lia Bugnar trage din nou semnalul de alarmă. Trei actriÅ£e: Maria Buză, Tania Popa ÅŸi Antoaneta Cojocaru într-un balans sensibil între imaginar ÅŸi real. Adică între plata chiriei ÅŸi vise. Åži invers. De-a râsu’ plânsu’. Cu nodu’n gât. Apoi, telefoane în lanÅ£uri ÅŸi încă un actor de ‘marcă înregistrată’: Marius Manole.†( Port.ro)
LA SCENA
Calea Călăraşilor 55
Orele 22.00
Un cuplu ciudat de Neil Simon
Regia Doina Antohi
Cu Mirela Zeţa, Andreea Grămoşteanu, Ioana Barbu, Ana Macovei, Doina Antohi, Andreea Samson, Florin Lăzărescu, Cătălin Babliuc
‘Mi-a plăcut textul extrem de mult, e o comedie inteligentă ÅŸi dinamică, dialogul e atât de bine scris, aproape că nu ai ce juca. Prefer comediile; indiferent de poveste, e întotdeauna mai frumoasă ÅŸi mai profundă dacă o spui râzând.’ (Doina Antohi)
TEATRUL MONTAGE LA GALERIE
Calea Călăraşilor 94
Trei nopţi cu Madox de Matei Vişniec
Regia Radu Bărbulescu
Cu Marius Miron, Nicu Rotaru, Ruxandra Poşircă, Valentin Corneanu, Gabriel Costan, Daniel Divrician
Orele 22.00
CENTRUL NAÅ¢IONAL AL DANSULUI
Bulevardul Nicolae Bălcescu 1
Sala Rondă, Orele 22.00
(intrarea se face pe la etajul 4)
Lulu’s Room de şi cu Mihaela Dancs
Durata 45’
“Lulu poate fi un nume generic pentru povestea fiecăruia dintre noi care, la rîndul nostru, ne-am construit, exact ca în spectacolul Mihaelei Dancs, din gesturi care ne-au modelat spaÅ£iul identităţii noastre.†(Gina Åžerbănescu – Dilema Veche)
CENTRUL NAÅ¢IONAL AL DANSULUI
Sala Rondă, Orele 22.45
(intrarea se face pe la etajul 4)
Stage Psychosis
Concept şi interpretare Carmen Coţofană
Durata 30’
Solo-ul Stage Psychosis îşi propune a fi o scurtă analiză a conceptului de mască, privit atât din punct de vedere psiho-social, ‘persona’, cât ÅŸi teatral, astfel pornind de la ipoteza că omul foloseÅŸte ‘masca’ pentru a-ÅŸi ascunde intimitatea dar ÅŸi ca instrument regulator, de adaptare. Folosind această investigaÅ£ie în contextul scenic, acesta îşi propune să descopere atitudini ÅŸi mecanisme teatrale accesate de propria mască a interpretului.
CENTRUL NAÅ¢IONAL AL DANSULUI
Studio 2, Orele 23.20
(intrarea se face pe la etajul 3)
Dance a Playful Body
Concept Andreea Novac, Istvan Teglas
Interpretare Istvan Teglas
Durata 45’
“Dance a Playful Body este un performance ce scapă printre degete, despre care ai senzaţia că poţi spune ceva, că ai prins ideea şi în următoarea fracţiune de secundă se schimbă, devine altceva, ce poate fi doar intuit dar nu descris.
Istvan îşi creează şi îşi distruge prezenţa, de la o secundă la alta fără aviz. Nu ţine la aparenţe şi nu împlineşte aşteptări. Corpul său creşte primar sau se codifică social, de la o etapă la alta obligînd spectatorul să-l însoţească pe întreg parcursul său.†(Andreea Novac)
Centrul de Proiecte Culturale ArCuB – Arta ÅŸi Cultura BucureÅŸtiului – este o instituÅ£ie publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului BucureÅŸti, care a fost înfiinÅ£ată în 1996 în scopul organizării de proiecte ÅŸi programe cu caracter cultural ÅŸi educativ, prin care se promovează ÅŸi stimulează diverse domenii ale vieÅ£ii culturale bucureÅŸtene: teatru, muzică, arte vizuale, dans, expoziÅ£ii, producÅ£ie editorială.