Ultimul mare proiect global al Anul Internațional al Astronomiei 2009 invită locuitorii planetei din nou sub bolta cerului pentru a privi la minunățiile pe care Galileo Galilei le-a văzut pentru prima dată prin lunetă acum 400 de ani.
ÃŽncurajate de succesul enorm pe care l-a avut proiectul ‘100 de Ore de Astronomie’, cel mai mare eveniment global de promovare a astronomie din istorie, UNESCO È™i Uniunea Astronomică InternaÈ›ională lansează omenirii o nouă È™i frumoasă provocare.
Astronomi amatori și profesioniști, educatori și foarte mulți entuziaști iubitori ai cerului vor căuta să aducă în stradă, în parcuri și alte spații publice, în special locuitori ai marilor orașe pentru a intra în contact direct cu cerul și a retrăi acum, în epoca modernă, sentimentul de admirație și uimire al astronomului italian care în 1609 a dăruit omenirii o nouă perspectivă asupra Universului.
În perioada 22-24 octombrie peste tot în lume vor fi organizate evenimente astronomice pentru public, observații prin telescop, prezentări și proiecții de imagini și filme, expoziții, iar observatoarele și planetariile își vor deschide porțile pentru vizitatori.
În cadrul proiectului se va organiza un Concurs Internațional de Astrofotografie Nopți Galileene, la care poate participa oricine dorește și respectă regulamentul de concurs.
De asemenea, pe perioada derulării proiectului, observatoare astronomice din America de Nord, Australia și Europa își vor pune la dispoziție gratuit telescoapele pentru a fi folosite în mod direct, prin internet, de către oricine dorește să observe și să fotografieze obiectele cosmice.
Și România s-a alăturat celor peste 50 de țări din toată lumea implicate în acest demers internațional. Astfel, asociații și grupuri informale de astronomi amatori, observatoare astronomice și planetarii, instituții culturale, școli și universități, vor organiza evenimente la care publicul larg va avea acces gratuit. În calitate de partener oficial al acestui proiect în România, Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), în colaborare cu Grupul Operativ Internațional și reprezentantul Nodului Național pentru Anul Internațional al Astronomiei, a realizat varianta în limba română a site-ului Nopți Galileene, care se găsește la adresa www.noptigalileene.sarm.ro. Reprezentant Nopți Galileene în România este Valentin Grigore, președinte SARM.
Miercuri, 21 octombrie, în București, începând cu ora 10.30 SARM va susține o conferință de presă găzduită de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, la care va participa și reprezentantul Nodului Național România al Anului Internațional al Astronomiei. În cadrul conferinței de presă vor fi prezentate proiectul și evenimentele Nopți Galileene care vor avea loc în România. De asemenea, va fi prezentată public medalia și distincția câștigată de SARM în cadrul proiectului 100 de Ore de Astronomie, prin Festivalul de astronomie organizat la Târgoviște, prin care România a ocupat locul doi în lume, din 2370 de evenimente organizate în peste 100 de țări.
***
Obiectivul AIA 2009 este să ajute cetăţenii lumii să-şi redescopere locul în Univers, observând cerul zilei şi al nopţii, să realizeze impactul astronomiei şi al ştiinţelor de bază în viaţa noastră de zi cu zi, să înţeleagă mai bine cum cunoştinţele ştiinţifice pot contribui la o societate mai echitabilă şi paşnică.
Å¢elul AIA 2009 este să stimuleze interesul pe plan mondial, în special în rândul tinerilor, pentru astronomie ÅŸi ÅŸtiinţă sub deviza „Descoperă Universul!â€. Evenimentele ÅŸi activităţile AIA 2009 vor promova o mai bună apreciere a astronomiei ce constituie o resursă de nepreÅ£uit pentru toate ţările lumii.
Anul International al Astronomie 2009 a fost proclamat de Organizaţia Naţiunilor Unite la 20 decembrie 2007.
Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, locul de desfăşurare a conferinţei de presă, se află situat pe Bd. Lascăr Catargiu, nr.21, sect. 1, Bucureşti.
www.noptigalileene.sarm.ro