LifeStyle

Uleiul de peşte echilibrează sistemul imunitar

Uleiul de peÅŸte reprezintă un apărător al sănătăţii în general ÅŸi al inimii în particular. După cum ne-a spus dna lector universitar Angela Beju, terapeut naturist, membru ANATECOR, uleiul de peÅŸte are în compoziÅ£ie acizi graÅŸi polinesaturaÅ£i, cei mai importanÅ£i fiind acidul E.P.A. (Eicosapentaenoic) ÅŸi acidul D.H.A. (Docosahexaenoic) implicaÅ£i în sinteza prostaglandinelor care intră în numeroase procese biochimice: “Prostaglandinele sînt implicate atît în răspunsul imun, cît ÅŸi în funcÅ£ionarea aparatului cardiovascular, ele fiind răspunzătoare de numeroase afecÅ£iuni inflamatorii dureroase. Deoarece acizii graÅŸi din uleiul de peÅŸte cresc sinteza prostaglandinelor, ei au ÅŸi efecte antiinflamatoare, fiind recomandaÅ£i în tratamentul afecÅ£iunilor reumatismale. Astfel, după cîteva luni de tratament cu ulei de peÅŸte, durerile matinale se ameliorează cert. Acidul E.P.A este important pentru prevenirea bolilor de inimă, scăzînd nivelul trigliceridelor, iar acidul D.H.A. este important pentru funcÅ£iile cerebrale ÅŸi ale sistemului nervos în general”.

ÃŽn primul rînd, spune dna Beju, uleiul de peÅŸte creÅŸte rezistenÅ£a organismului în faÅ£a viruÅŸilor ÅŸi a germenilor patogeni, crescînd rezistenÅ£a la infecÅ£ii: “Echilibrează sistemul imunitar, cu efecte deosebite în afecÅ£iuni autoimune (astm bronÅŸic, artrită reumatoidă, lupus, scleroză multiplă, psoriazis) ÅŸi în orice altă dezordine imunitară. Mai mult, încetineÅŸte evoluÅ£ia procesului de îmbătrînire, prin efectul de distrugere al radicalilor liberi”.

Apoi, uleiul de peÅŸte oferă protecÅ£ie împotriva emboliilor prin acizii graÅŸi polinesaturaÅ£i pe care îi conÅ£ine: “Este prevenită, astfel, formarea cheagurilor de sînge, care înfundă arterele ÅŸi pot provoca infarct miocardic. De asemenea, reduce fibrinogenul, factor care determină formarea cheagurilor. Uleiul de peÅŸte reduce vîscozitatea sîngelui, contribuind astfel la îmbunătăţirea circulaÅ£iei sanguine ÅŸi la creÅŸterea aportului de oxigen în Å£esuturi. Scade colesterolul ÅŸi nivelul trigliceridelor, avînd acÅ£iune hipoglicemiantă ÅŸi împiedică agregarea trombocitară scăzînd riscul de ateroscleroză ÅŸi hipertensiune arterială”.

O proprietate benefică a uleiului de peşte este liniştirea sistemului nervos. Dna Beju spune că, astfel, somnul devine mai profund şi mai odihnitor, iar stresul este suportat mai uşor.

Consumul uleiului de peşte stimulează sinteza de colagen, protejînd pielea, mărindu‑i elasticitatea şi oferindu‑i un aspect tineresc. Înlătură migrenele şi durerile de cap, întărind vederea.

Uleiul de peÅŸte are ÅŸi proprietăţi antiinflamatoare: “Are efecte deosebite în inflamaÅ£ii cronice, cum ar fi afecÅ£iunile reumatismale. Se constată, astfel, ameliorări semnificative în anchilozările ÅŸi durerile articulare”.

PuÅ£ini ÅŸtiu că uleiul de peÅŸte contracarează efectele fumului de Å£igară: “La fumătorii care consumă ulei de peÅŸte scade riscul de apariÅ£ie a bolilor cronice pulmonare (bronÅŸita cronică, emfizemul pulmonar). Mai mult, opreÅŸte dezvoltarea tipurilor frecvente de cancer: mamar, pancreatic, de prostată, colon ÅŸi chiar leucemii”.

Prin toate aceste proprietăţi, uleiul de peşte optimizează starea de sănătate, prevenind îmbolnăvirea. Trebuie remarcat, spune dna Beju, faptul că acizii graşi nesaturaţi sînt foarte sensibili faţă de radicalii liberi şi, de aceea, în paralel cu administrarea uleiului de peşte se recomandă consumul de preparate antioxidante.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *