Despre copii, Sanatate

Pacheţel pentru şcoală

Trecerea de la vacanţă la începutul anului şcolar este destul de abruptă (şi) din punct de vedere gastronomic! Micul dejun luat în pat, la ora 10, cu televizorul la maximum pe un post de desene animate a devenit de domeniul trecutului. La ora şapte dimineaţa, cana cu lapte şi tartina cu unt şi dulceaţă se dovedesc a fi prea mult pentru un copil încă nedezmeticit, dar prea puţin pentru şcolarul asaltat de informaţii pînă la prînz.

Zilele trecute, un copil de la ÅŸcoala primară se plîngea că încă nu le-a dat “doamna” (de fapt, era vorba de cineva de “mai sus”!) cornul ÅŸi laptele, dar că le-a intersis să vină la ÅŸcoală cu sandviÅŸuri cu pastramă, salam, brînză ÅŸi alte alimente al căror miros poate deveni stînjenitor într-o încăpere precum clasa de studiu.

PărinÅ£ii mai experimentaÅ£i ÅŸtiu că sandviÅŸurile pot fi ÅŸi cu felii de ou fiert sau bucăţi de peÅŸte fără oase, pui pe grătar sau preparat la cuptor, toate combinate cu felii de ardei gras sau roÅŸie. CondiÅ£ia este ca pîinea să fie de bună calitate, aÅŸa cum insistă în cărÅ£ile sale Jamie Oliver, cel care a încercat ÅŸi în mare parte a ÅŸi reuÅŸit să revoluÅ£ioneze modul de alimentaÅ£ie al copiilor în ÅŸcolile din Marea Britanie. De altfel, el este ÅŸi adeptul salatelor – cît de mici – în pacheÅ£elul de la ÅŸcoală.

Pot constitui o gustare sănătoasă ÅŸi iaurtul cu cereale sau o porÅ£ie de plăcintă făcută acasă. Mezelurile, ca ÅŸi margarina, nu sînt indicate copiilor. Pentru a evita dulciurile pline de E-uri ÅŸi conservanÅ£i, ideal ar fi să găsiÅ£i timp pentru alimente preparate în casă. Iar în loc de chipsuri, încercaÅ£i să le daÅ£i copiilor nuci, alune, migdale, stafide sau curmale. Sînt mai sănătoase ÅŸi, odată ce le găsesc în rucsac, cei mai mulÅ£i copiii se dovedesc bucuroÅŸi să “ronţăie” ceva sănătos. Fructele uscate sînt bune iarna, pentru că dau foarte multă energie, însă au dezavantajul că se lipesc de dinÅ£i ÅŸi rămîn acolo pînă la spălare pe dinÅ£i. Nu trebuie neglijate nici fructele de sezon – un măr, o pară sau un strugure sînt foarte bune, chiar dacă uneori copiii vor simÅ£i nevoia să alterneze cu un pachet de biscuiÅ£i, de preferat fără cremă, floricele făcute acasă sau o pungă cu pufuleÅ£i clasici, fără arome. Åži covrigii au farmecul lor ÅŸi nici nu sînt contraindicaÅ£i de către nutriÅ£ioniÅŸti, dar trebuie să constituie excepÅ£ii în meniul micilor ÅŸcolari.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *