Încă din antichitate, iarba de mare a fost folosită de către multe civilizaţii de pe glob. Motivele răspândirii acestui aliment sunt evidente:
• În afara gustului, iarba de mare conţine vitamine, minerale şi nutrienţi în cantităţi importante: 56 de minerale, cantităţi impresionante de magneziu, fier, iod şi sodiu.
• Iarba de mare este bogată, de asemenea, în calciu şi fosfor, ceea ce se recomandă în dieta unei persoane care are nevoie de un aport ridicat de calciu.
• Iarba de mare are puţine calorii, având în compoziţie aproximativ 25% proteine şi doar 2% grăsime.
• Iarba de mare este plină de betacaroten, vitamina B12, niacin, vitamina B5, vitaminele A, C şi E, seleniu. Combinaţia de seleniu şi vitaminele A, C, E şi betacaroten este foarte benefică pentru funcţionarea inimii.
• Iarba de mare este renumită pentru efectul lor de dizolvare a depozitelor de grăsime, dar şi pentru acţiunea de eliminare din corpul uman a urmelor de contaminare cu metale grele, radiaţii, toxine din mediul înconjurător.
• Studiile au demonstrat că iarba de mare reprezintă unul dintre cei mai preţioşi suplimenţi nutritivi, foarte indicaţi în tratarea unor boli grave. Conţine toate mineralele şi vitaminele de care are nevoie corpul uman pentru a se apăra de efectele radicalilor liberi. Se foloseşte pentru tratarea cancerului, pentru a scădea colesterolul, pentru a subţia sângele şi pentru a preveni ulcerul.
Pentru persoanele care au probleme cardiace sau hipertensiune se recomandă să consume iarba de mare doar o dată pe săptămână şi să o ţină la desărat o jumătate de oră înainte de a o prepara, pentru a reduce cantitatea de sodiu.