O echipă de cercetători de la Universitatea din Munster, Germania, a descoperit mecanismele care declanşează artroza, o boală degenerativă care afectează jumătate din persoanele trecute de vîrsta de 65 de ani.
Artroza este o boală a cartilagiilor, care poate afecta atît articulaţiile periferice, cum sînt articulaţiile mici ale mîinilor, şoldul şi genunchiul, cît şi articulaţiile coloanei vertebrale. Ea constă în excrescenţe osoase care se formează pe marginea articulaţiilor, provocînd dureri mari şi probleme de deplasare. Întrucît cauza acestei boli nu a fost cunoscută pînă acum, nu au existat nici tratamente medicamentoase.
Echipa profesorului Pap, de la Institutul de Medicină Experimentală din cadrul Universităţii din Munster, împreună cu alÅ£i oameni de ÅŸtiinţă germani ÅŸi coreeni, a descoperit faptul că o moleculă de suprafaţă, specifică celulelor cartilagiilor, numită syndecan, ar provoca dezvoltarea artrozei. Doctorul Echtermeyer a explicat: “Studiile noastre arată că această moleculă de suprafaţă participă la distrugerea celulelor cartilagiilor. ÃŽncercările noastre de a face această moleculă de syndecan inactivă prin procedee genetice au dus la dispariÅ£ia simptomelor artrozei, aÅŸa cum arată testele realizate pe ÅŸoareci”.
După trei ani şi jumătate de cercetări, savanţii au reuşit să dezvolte un tratament medicamentos capabil să combată artroza în stadiul incipient. Pe bază de anticorpi ai moleculei de syndecan, tratamentul prin injectare regulată împiedică formarea artrozei la şoareci. Noi cercetări urmează să aibă loc pentru a permite aplicarea tratamentului la om.
Sursa: www.evenimentul.ro