LifeStyle

NNSA anunta evacuarea ultimei transe de uraniu puternic imbogatit de pe teritoriul Romaniei

Administratia Nationala pentru Securitate Nucleara (NNSA) a anuntat astazi evacuarea din Romania a ultimului transport de uraniu puternic imbogatit (HEU) de origine ruseasca. Materialul a fost repatriat in Rusia cu un transport aerian, in vederea stocarii in doua depozite de combustibil nuclear securizate. Astfel, Romania a devenit prima tara din care este evacuat uraniul puternic imbogatit dupa ce Presedintele Obama si-a exprimat angajamentul de a securiza in patru ani materialul nuclear de risc din intreaga lume. Totodata, acesta a fost primul transport de HEU „uzat” efectuat cu avionul, modalitate ce va asigura accelerarea eforturilor de indeplinire a obiectivelor Presedintelui.

„Cu aceste transporturi, intregul stoc de uraniu puternic imbogatit a fost evacuat din Romania”, a declarat Thomas D’Agostino, Directorul NNSA. „Este un progres major in demersurile NNSA de a pune in aplicare obiectivele fara precedent in materie de securitate ale Presedintelui Obama prin depozitarea in conditii sigure a materialelor nucleare de risc din intreaga lume si reducerea amenintarii terorismului nuclear. Aceste transporturi nu reprezinta doar eliminarea uraniului puternic imbogatit din Romania ci, prin folosirea cu succes a transportului aerian pentru repatrierea combustibilului nuclear uzat in Rusia, ofera noi modalitati de accelerare a evacuarii combustibililor uzati. Apreciem profund eforturile Romaniei, Rusiei si pe cele ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica in aceasta colaborare.”

Transporturile au fost efectuate in cadrul Initiativei de Reducere a Amenintarii Globale (GTRI) a NNSA, care a asigurat de asemenea repatrierea uraniului puternic imbogatit de origine americana in SUA, in 2008. In vederea repatrierii materialului nuclear, NNSA a colaborat strans cu Romania, Rusia si Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

>In cazul unuia dintre transporturi, o cantitate de 23,7 kg de HEU uzat de la un reactor de cercetare de la Magurele, din Romania, a fost depozitata in containere de transport rusesti TUK-19. Acestea au fost apoi incarcate in containere de marfa, transportate cu un convoi blindat de la locul in care se afla reactorul pana la un aeroport din apropiere. Ele au fost incarcate intr-un avion cargo Antonov-124 si transportate in Rusia, la un depozit securizat din apropierea localitatii Chelyabinsk.

In plus, o cantitate de 30 kg de HEU proaspat de la un reactor din Pitesti a fost transportata cu avionul la un depozit rusesc sigur, in apropierea localitatii Dimitrovgrad.

Odata cu finalizarea acestor transporturi, Romania devine a paisprezecea tara din care a fost evacuat uraniul puternic imbogatit. Printre tarile care au repatriat anterior in intregime stocurile de HEU se numara: Brazilia, Bulgaria, Columbia, Danemarca, Grecia, Letonia, Filipine, Portugalia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia si Tailanda. Acest lucru contribuie la reducerea definitiva a amenintarii teroriste, pentru ca elimina din zonele civile materialul ce poate fi folosit pentru fabricarea bombelor. Fiecare kilogram de HEU depozitat in conditii de siguranta reduce riscul producerii unei bombe de catre teroristi.

In discursul sustinut la Praga la inceputul acestui an, Presedintele Obama si-a exprimat angajamentul de a securiza in patru ani materialul nuclear de risc din intreaga lume si de a spori eforturile SUA de a detecta si intercepta materialele nucleare aflate in tranzit. Initiativa de Reducere a Amenintarii Globale a NNSA este un element crucial in eforturile de atingere a acestor obiective.

Transporturile din Romania s-au realizat in conformitate cu programul prioritar, accelerat, stabilit prin Declaratia Comuna cu privire la Cooperarea in domeniul Securitatii Nucleare, de la Bratislava, din februarie 2005. Aceasta cerea in mod expres cooperare internationala in vederea repatrierii uraniului puternic imbogatit provenit de la reactoarele de cercetare de model rusesc si american din alte tari. S-a dorit de asemenea amplificarea eforturilor de reducere a amenintarii terorismului nuclear global.

GTRI are drept scop reducerea si protejarea materialelor nucleare si radiologice de risc din zone civile din intreaga lume. De la inceperea programului au fost repatriate Rusiei aproximativ 862 kg de uraniu puternic imbogatit din Serbia, Romania, Bulgaria, Libia, Uzbekistan, Kazahstan, Polonia, Germania, Republica Ceha, Letonia si Vietnam.

Informatii despre Initiativa de Reducere a Amenintarii Globale sunt disponibile online la adresa de internet: http://www.nnsa.energy.gov/news/2330.htm.

In septembrie 2008, NNSA a acceptat de asemenea sa lucreze cu Politia de Frontiera Romana pentru a echipa anumite puncte selectate cu echipamente de detectare a radiatiilor. NNSA a oferit pregatire privind folosirea acestora si masurile de urmat in cadrul programului „Second Line of Defense”, care ajuta la detectarea, oprirea si interzicerea traficului ilicit cu materiale nucleare si radiologice. Din 2004, NNSA a colaborat cu Politia de Frontiera Romana in cadrul Programului de Control al Exporturilor Nucleare Internationale in vederea blocarii transferului de materiale, echipamente si tehnologie ce pot fi folosite pentru producerea de arme de distrugere in masa.

Infiintata de Congres in 2000, NNSA este o agentie semi-autonoma din cadrul Departamentului pentru Energie, responsabila cu sporirea securitatii nationale prin aplicarea in scopuri militare a stiintei nucleare in cadrul strategiei nationale pentru securitate. NNSA asigura si sporeste siguranta, securitatea, rezistenta si capacitatile functionale ale rezervelor de arme nucleare americane fara teste nucleare; reduce pericolul global reprezentat de armele de distrugere in masa; ofera Marinei SUA propulsie nucleara sigura si eficienta; actioneaza in urgentele nucleare si radiologice in SUA si in strainatate. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul www.nnsa.energy.gov. Montajele video vor fi incarcate pe site-ul NNSA in cursul acestei zile. Pentru fotografii si alte informatii relevante despre transportul din Romania puteti vizita: http://bucharest.usembassy.gov/US_Policy/Press_Releases/Nuclear_06302009-en.html


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *