Originar din Asia occidentală, cireşul a fost adus în Europa încă din antichitate, graţie romanului Lucullus. Cine crede că cireşele au fost oferite de natură doar pentru plăcerea pulpei lor zemoase se înşeală. Cireşele au o puternică acţiune detoxifiantă şi depurativă (curăţă sîngele de toxine), fiind recomandate reumaticilor, persoanelor care suferă de gută sau constipaţie, artriticilor şi celor cu litiaze renale şi biliare. O cură cu cireşe aduce rezultate remarcabile sănătăţii şi este foarte recomandată de specialiştii în terapiile naturiste. Cura are o durată de 3-4 zile, perioadă în care se mănîncă doar cireşe. Tratamentul se poate relua în fiecare lună, iar cantitatea de cireşe este cuprinsă între două şi trei kilograme pe zi. Fructele se consumă de mai multe ori în timpul zilei. Oricare ar fi fructul ales, o cura exclusivă reclamă întotdeauna, la începerea ei, o anumită prudenţă, o creştere progresivă a cantităţii, pentru a nu risca apariţia anumitor tulburări digestive. Motivul este uşor de înţeles: un organism obişnuit de multă vreme cu un dezechilibru alimentar poate reacţiona violent la un nou mod de alimentaţie.
Cura de cireşe se mai recomandă persoanelor cu probleme hepatice, substanţele din delicioasele fructe avînd rol de reglator al funcţiilor ficatului, celor ce suferă de demineralizări sau au afecţiuni biliare, persoanelor care acuză stări avansate de oboseală, anemicilor, copiilor cu deficienţe de creştere, celor cu afecţiuni nervoase. Medicina modernă recunoaşte efectul sedativ al acestui fruct remarcabil.
Cireşele stimulează organismul şi au o acţiune favorabilă asupra imunităţii naturale, avînd şi o funcţie de reglare a aparatului digestiv, în special a fermentaţiei intestinale.
Foarte bogat în potasiu, acest fruct este un excelent diuretic.
Cireşele au un conţinut bogat în provitamina A, care creşte acuitatea vizuală şi întreţine ţesuturile (tegumente, mucoase, epitelii).
Începînd cu vîrsta de 40 de ani, unele persoane pot suferi de acidoză şi de alcaloză, răspunzătoare de o îmbătrînire precoce. Prin acţiunea sa reechilibrantă asupra pH-ului sanguin, cireşele atenuează aceste tulburări.
Zahărul predominant în cireşe este levuloza, perfect asimilabilă de către diabetici.
Sucul de cireşe provoacă eliminarea resturilor alimentare şi a toxinelor din organism, motiv pentru care reumaticii, suferinzii de gută şi artriticii trebuie să îl consume. Sucul de cireşe ajută şi la curăţarea căilor urinare şi a intestinelor.
După cum se ştie, cozile de cireşe au proprietăţi medicinale recomandate în bolile căilor urinare. În afară de calităţile lor antiinflamatorii, ele sînt renumite pentru favorizarea diurezei.
Cireaşa ajută şi la refacerea tenurilor uscate şi obosite, iar reţeta este simplă. Este nevoie de 100 g de cireşe curăţate de sîmburi. Fructele se dau prin mixer, iar pasta rezultată este aplicată pe faţă. Masca are efect dacă este lăsată să acţioneze circa 20 de minute, după care tenul se clăteşte cu apă.
(M.Anghel)