De vorba cu dna lector universitar Angela Beju, specialist in fitoterapie, terapie “Su Jok” si reflexoterapie, terapeut atestat al Asociatiei Nationale pentru Terapii Complementare din Romania (ANATECOR), coordonator al cursului de “Terapii naturiste” la Institutul European de Cursuri prin Corespondenta EUROCOR
Dna Beju, in viata oricui pot aparea situatii in care o crestere a performantelor intelectuale ar fi de mare ajutor. Studentii au inceput o noua sesiune de examene. Cum ar putea acestia sa-si faca invatatul mai usor, renuntand la cafea si ajutandu-se de unele preparate naturiste?
Cafeaua nu-i ajuta in nici un fel. Fumatul, cafeaua in exces, alcoolul, noptile nedormite si viata dezordonata nu conduc la cresterea performantelor intelectuale. O conditie de baza pentru cresterea acestor performante este evitarea stresului, a oboselii si impletirea armonioasa si echilibrata a activitatii intelectuale cu cea fizica.
Este cunoscuta dorinta studentilor si elevilor de a memora cat mai multe cunostinte intr-un timp foarte scurt…
Memorarea fortata nu face decat sa conduca la oboseala, iar studentii ajung sa se prezinte la examene extenuati. As putea sa ofer cateva sfaturi utile doar celor care stiu sa-si dozeze timpul, care invata planificat si care vor sa se prezinte la examene odihniti, intr-o forma intelectuala maxima.
Dna Beju, ce le recomandati studentilor aflati acum in plina sesiune de examene, pentru a invata mai cu spor?
Sa consume cat mai multe citrice. Consumul de lamai improspateaza memoria si sporeste capacitatea de asimilare a informatiilor. In perioada de examene, este bine sa se bea, dimineata, pentru dinamizare, un pahar cu apa amestecata cu o lingura de miere poliflora si doua linguri cu suc de lamaie, iar inainte de examene, un pahar cu suc de lamaie indulcit cu miere. Ananasul are proprietatea de a intari memoria. Cand trebuie memorata o cantitate mare de cunostinte, este indicat cate un pahar cu suc de ananas, zilnic. Consumul de banane reda calmul si reface rapid energia consumata prin efort intelectual.
Ce fructe si legume autohtone pot ajuta in aceste situatii?
Afinele sant un aliment ideal pentru perioadele cu studiu indelungat, pentru ca activeaza irigarea cu sange a creierului: 2-3 pahare pe zi, cu afine ca atare sau sub forma de suc. De asemenea, consumul de morcovi sporeste capacitatea de memorare. Inainte de a incepe memorarea cursurilor, este bine ca elevii si studentii sa manance o salata de morcovi cruzi cu lamaie si putin ulei. Cu efecte asemanatoare poate fi folosita salata de varza cruda, iar pentru perioadele de concentrare indelungata, nucile.
Din ce ingrediente este bine sa fie pregatita alimentatia zilnica in perioadele de efort intelectual?
Ar fi bine sa contina in mod dominant: fulgi de cereale (grau, porumb, ovaz) cu lapte sau iaurt, soia, peste, ficat, carne de pui si multe salate de legume proaspete. Pentru combaterea stresului intelectual, mai ales inaintea examenelor, foarte bun este uleiul de peste. Se gaseste in farmacii. Gandirea clara este asigurata de o alimentare buna a creierului cu oxigen. Acest lucru este stimulat de vitamina E, de potasiu si sulf. Vitamina E ajuta celulele cerebrale prin furnizarea oxigenului. Ea se gaseste in soia, germeni de grau, cereale integrale, oua, spanac si alte verdeturi, ulei de porumb, ulei de masline, ulei de floarea soarelui. Potasiul are si el rolul de a alimenta creierul cu oxigen. El se gaseste in citrice, pepene galben, mere, banane, frunze de menta, seminte de floarea soarelui si cartofi. Sulful ajuta la mentinerea balantei de oxigen pentru buna functionare a creierului. El se gaseste in carne slaba de vita, peste, oua, varza, fasole uscata si usturoi. Consumul de ceapa ajuta la oxigenarea creierului. Se poate manca jumatate de ceapa pe zi, numai daca stomacul suporta. O salata de ceapa, cu putin ghimbir, este suficienta pentru o zi. O nota aparte este data de chimen, care stimuleaza gandirea creativa. Cei care au nevoie de inspiratie pot bea constant ceai de chimen, din 2 lingurite de seminte zdrobite, care se oparesc cu o cana de apa clocotita.
Exista pe piata tot felul de suplimente nutritive pentru sustinerea efortului intelectual. Pe care le-ati recomanda?
Foarte indicat in perioadele de efort intelectual la studenti si elevi este revitalizantul natural Hercules. Contine catina, polen si miere, vitaminele A, B1, B5, B6, B8, B9, B12, P, PP, C, D, acid folic, lecitina, inozitol si foarte multe minerale si oligoelemente. Acest revitalizant inlatura stresul, combate oboseala intelectuala, intareste memoria, ajuta la vindecarea multor boli si stimuleaza, in mod deosebit, irigarea creierului. Dozele sant variabile dupa caz, intre 1-3 lingurite, mergand pana la 1-2 linguri pe zi, dupa mese. Nu se recomanda seara, deoarece poate produce insomnie si nu este indicat in caz de diabet.
Cum ajuta mintea si inteligenta vitaminele din complexul B?
Vioiciunea mentala si buna functionare a creierului sant asigurate, in primul rand, de vitaminele din complexul B (B1, B6, B12). Ele micsoreaza iritabilitatea si tensiunea nervoasa, maresc puterea de concentrare si mentin sanatatea sistemului nervos. Vitamina B1 (tiamina) este cunoscuta si sub denumirea de “vitamina a performantelor intelectuale”, deoarece are efecte benefice asupra sistemului nervos, asigurand cresterea randamentului intelectual. Vitamina B6 ambunatateste functiile mentale, ajutand si la producerea de transmitatori nervosi. Vitamina B12 sporeste capacitatea de invatare, in special in privinta asimilarii de material nou. Deficitul de vitamina B12 poate duce la unele boli mintale. Trebuie remarcat faptul ca dozele mari de vitamina B complex influenteaza coeficientul de inteligenta (chiar si in cazul copiilor retardati mintal). Surse naturale de vitamine din complexul B se gasesc in cereale integrale, orez nedecorticat, cartofi si chefir. Vitamina C contribuie la cresterea coeficientului de inteligenta, favorizand producerea transmitatorilor nervosi.
Cum poate fi stimulata capacitatea de memorare?
Desigur ca orice efort intelectual depinde si de capacitatile de memorare ale fiecaruia. Intarirea memoriei este determinata, in primul rand, de vitamina C. Aceasta combate stresul si intareste organismul. Se gaseste in oua, cereale integrale, citrice, ananas, frunze de papadie, fructe de maces si de catina alba. Pentru ambunatatirea memoriei, se recomanda o dieta bogata in vitamina B complex, vitamina C si mangan. Un nivel scazut de vitamine B determina o scadere a atentiei si a memoriei. Manganul este un alt element care stimuleaza memoria. Surse naturale: cereale integrale, nuci, mazare, sfecla. Persoanele care sufera de tulburari ale memoriei trebuie sa-si asigure cantitati suficiente de mangan. Efecte deosebite in stimularea memoriei au remediile din arborele Ginkgo biloba. Acestea actioneaza benefic in toate problemele circulatorii, mai ales in pierderea memoriei si deteriorarea mintala. Este stimulata irigarea cu sange a creierului, ceea ce sporeste capacitatea de memorare si reduce simptomele bolii Alzheimer.
Exista si alte plante medicinale, in afara de Ginkgo biloba, care pot sustine eforturile intelectuale?
Chiar foarte multe! Iata un amestec pentru ceai, care contine toate vitaminele, acizii si aminoacizii necesari creierului, contribuind la cresterea performantelor intelectuale. Se folosesc urmatoarele ingrediente: fructe de catina, macese, traista ciobanului (parti aeriene) si matase de porumb. Se pune la fiert un litru de apa, iar cand apa clocoteste, se pun doua linguri de macese zdrobite. Se lasa sa fiarba 5 minute, apoi se adauga 2 lingurite de fructe de catina. Se ia de pe foc si se mai adauga o lingurita de traista ciobanului si una de matase de porumb, apoi se lasa acoperit timp de 10 minute. Se beau 3-4 cani de ceai/zi, in cure de 3 saptamani. O alta planta care intareste memoria este roinita (Mellisa officinalis). Se pot bea 3 cani/zi de infuzie (1 lingurita de planta uscata la o cana cu apa). Tot pentru intarirea memoriei se poate bea si ceaiul de ventrilica (Veronica officinalis). In perioadele cu activitate intelectuala deosebita, poate fi folosita si drept ceai calmant inainte de culcare. Un bun stimulent al memoriei este si uleiul de coriandru. Se pot lua 3-5 picaturi, de 3 ori pe zi, dupa mese. Foarte utila este cura cu suc de telina, morcovi si pastarnac sau cura cu suc de mere. De real folos este cura cu drojdie de bere proaspata, cate 2 lingurite pe zi, timp de 3 saptamani, sau cura cu suc de orz verde, cate 3 pahare pe zi, timp de 3-4 saptamani.
Ce ne puteti spune despre produsele apicole?
Cura cu miere si, mai ales, cu polen (cate o lingurita dimineata, la pranz si seara, cu 30 de minute inainte de fiecare masa) este foarte utila pentru ambunatatirea performantelor intelectuale.Polenul se poate consuma ca atare sau amestecat in miere. Durata curei este de 30 de zile, iar dupa o pauza se poate relua. Se pot face mai multe cure pe an.
De ce ar trebui sa ne ferim in viata pentru a avea mereu o gandire limpede si o buna capaciatate intelectuala?
Este bine sa stie ca stresul si grasimile fac mintea grea. Excesul de mancare nu face decat sa oboseasca organismul, consumand energia pentru digerare. Cu cat mancarea este mestecata mai mult, cu atat este ajutat mai mult organismul, folosind energia lui in alta directie. Marele dusman al sanatatii al reprezinta grasimile din alimente, in special cele care nu se vad, cum ar fi cele din mezeluri. Ele conduc la cresterea colesterolului, la ateroscleroza si multe alte boli. Este bine deci ca grasimile animale (unt, untura, slanina) sa fie inlocuite, in mare masura, cu uleiuri vegetale dar care, la randul lor, nu trebuie consumate in exces.
Sursa: www.evenimentul.ro
One Comment