Nu putem neglija ceapa din randul plantelor cu efecte terapeutice, dupa cum n-o putem neglija nici din randul legumelor. Ca si usturoiul, ceapa are virtuti stimulatoare si antiinfectioase, fiind considerata un factor de sanatate si longevitate anca din antichitate, dupa cum reiese din scrierile lui Plinius. Ceapa contine vitamine (A, B, C), saruri minerale (sodiu, potasiu, fosfati, fier, sulf, inclusiv ioduri, apoi sulfura de alil si de propil, ambele foarte bactericide dar si alte principii antibiotice. Este antiscorbutica, antinevritica si diuretica indicata in obezitate dar si in dizolvarea si eliminarea depozitelor de uree si cloruri din organism.
Mai este si hipoglicemianta (scade zaharul din sange), prin urmare, antidiabetica. Acest efect este lent dar mai de durata decat administrarea de insulina. Prin diferite uleiuri volatile, ceapa este un bun vermifug, chiar si contra teniei.
Foarte usor de obtinut, prin zdrobire si stoarcere, sucul de ceapa poate fi considerat un adevarat panaceu an bolile respiratorii (guturai, bronsita, astm), an afectiunile virale (viroze precum gripa) an infectiile urinare si renale, stimuland an mod deosebit activitatea rinichilor. Inflamatiile prostatei (prostatite acute sau cronice) pot fi anlaturate prin consumul ponderat al acestui remediu. Sucul de ceapa ajuta foarte mult si an terapia anumitor dereglari hormonale, existand indicii ca ar fi util an tratarea impotentei sexuale. Este un bun stimulent al sistemului nervos, fiind recomandat an astenii si surmenaj intelectual. Este considerat un bun antiseptic, antiinfectios, antisclerotic (indicat an ateroscleroza), si antireumatismal.
Ca remediu terapeutic, sucul de ceapa este atat de puternic, ancat nu poate fi consumat decat an doze mici, de cel mult 50 ml pe zi si an combinatie cu miere sau cu alte sucuri, cum ar fi cel de morcov. Se poate omogeniza si an amestec cu putin suc de telina sau cu cateva picaturi de lamaie. Se poate bea, de asemenea, diluat cu apa, cate jumatate de pahar, de 2 ori pe zi.
Ceapa este contraindicata celor care au suferinte stomacale, bolnavilor care sufera de ciroza avansata sau ascita.
Sursa: www.evenimentul.ro